8.2.2017

Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti samalla illan esitelmän pitäjän Suomen Filateliapalvelun toimitusjohtajan Tatu Untisen tervetulleeksi. 3 eri kauppiaan esitelmäsarjan viimeinen esittäjä tulee kertomaan yrityksestään, postimerkkeilystä, sekä postimerkkeilyyn liittyvästä palvelusta ja liiketoiminnasta.

Puheenjohtaja pyysi Sirkka Teräsmaata kertomaan omasta keräilystään. Sirkka oli saanut oman isänsä hyväleimaisen Suomi-kokoelman ja hän on jatkanut tätä keräystä. Samalla hän on kerännyt omille lapsen lapsilleen kokoelmat kansioihin. Sirkka Teräsmaa kertoi omasta näyttelytoiminnastaan lyhyesti ja hauskasti. Hän on esittänyt avoimessa luokassa käsityöhön liittyvän kokoelmansa kerhonäyttelyssä. Hän kerää myös aiheeseen liittyviä ulkomaisia postimerkkejä ja pyrkii ulkomailla käydessään vierailemaan paikallisissa postimerkkiliikkeissä.

Juha Valtonen kertoi, että Lahden Postimerkkikerho välittää Lahden talvikisojen virallisen leiman halukkaille ja että leiketalkoot Postimuseolla ovat 2.3.kello 10.00 – 15.00. Juha laittoi kiertämään tilauslistan painotuotteesta ”Miten posti kulkee, kun kusti polkee”. Yhteistilauksella julkaisun hinta on 10 €/kpl. Filatelistiseuran kevätmyyntitapahtuma on 1.4.2017 TYK:llä. Pöytävarauksia myyjiltä ottaa Timo Helin vastaan.

Hannu Vetola ilmoitti HTO-huutokauppaan liittyvästä Tampereella 15.2.–17.2.2017 pidettävästä näytöstä. Mika Niininen esitti postin epämääräisiä leimauksia. Ari Virtanen esitteli jonkun liettualaisen kansalaisen tekemän postimerkin provokatiivisen päälle painaman.

Risto Pitkänen kertoi Finlandia 2017 näyttelyn julkaistuista näyttelyluetteloista, jotka ovat nähtävillä www-sivuilla. Näyttelyn järjestäjät ja posti julkaisevat Faberge-blokin uusintapainoksen. Näyttelyn aikana jokaisena päivänä on oma leima päivän virallisen teeman mukaan.

Mika Nokelainen laittoi kiertämään Finlandia 2017 näyttelyssä toteutuvan talkootyölistan. Omia toiveita voi antaa tehtävien laadun suhteen! Lisäinfoa tulee. Jäsenistöä pyydetään mukaan talkoisiin! Kehykset tulevat Tampereelle lauantaina 20.5. ja pystytys alkaa maanantaina 22.5.2017.

Esitelmän pitäjä Tatu Untinen Suomen Filateliapalvelusta kertoi aluksi yhteistyöstään edesmenneen Kai Hellmanin kanssa. Tatu Untinen ja seuran jäsenet kohottivat poreilevan maljan postimerkkeilylle. Kaikki läsnäolijat yhtyivät mielellään Tatun miellyttävään kehotukseen! Tatu Untinen painotti postimerkkeilyn positiivisia puolia ja korosti harrastuksen hyvää tulevaisuutta, jota paikallaolijoiden runsaslukuisuus myös todistaa. Suomen Filateliapalvelun asiakaskunta on edellisen vuoden aikana kasvanut noin 430 uudella asiakkaalla.

Suomen Filateliapalvelu rakentaa paraikaa uutta toimitilaa Naantaliin. Rakennuksen on määrä olla valmiina ensi toukokuussa ja hän toivotti tamperelaiset tutustumaan uusiin tiloihin ja toimintaan. Suomen Filateliapalvelu on perustettu 1997, Lape on hankittu vuonna 2002, Keräilyuutiset -lehti vuonna 2009 ja Hellman-huutokaupat tytäryhtiöksi vuonna 2010. Yritys tukee toimintansa ohella eritasoisia filatelistisia näyttelyitä ollen Finlandia 2017-näyttelyn pääsponsorina. Tämä on yritykselle suuri taloudellinen ponnistus. Hän kertoi, että Finlandia 2017-näyttelyssä lauantaina Suomen Filateliapalvelu pitää huutokaupan.

Kansainvälisiä huutokauppoja Hellman-huutokaupat pitää kahdesti vuodessa ja SFP pitää online-huutokauppoja neljästi vuodessa.

Esitelmän pitäjä kertoi, mitä tulee huomioida, kun joku haluaa myydä kokoelmansa tai arvokkaita kohteitaan. Kohteet on hyvä myydä välittäjän kautta, jolla on laaja, oikea ja maksukykyinen asiakaskunta. Kansainvälisen markkinoinnin panostus ja verkoston olemassaolo saavat suuren painoarvon. Asiantuntemus ja luotettavuus korostuvat lähtöhintatason määrittelyssä. Tatu Untinen näytti useita huippuhintaisia huutokaupassa myytyjä kohteita. Kiina on merkittävä asiakasmaa. SFP myy myös muita keräilykohteita: kirjallisuutta, nimikirjoituksia jne.

SFP ja Posti ovat tehneet yhdessä vaakunamerkeistä (72 erilaista) Pro Patria-isänmaan puolesta-myyntikoosteen, jossa jokaista erilaista leijonamerkkiä on yksi kappale. Esitelmän pitäjä Tatu Untinen korosti suomailaisuuden merkitystä. Suomessa ja suomalaiselta yritykseltä ostetun tuotteen tai palvelun raha jää Suomeen hyödyntämään kaikkia suomalaisia. Oikeaa puhetta Suomalaisella Klubilla, ajattelee kirjoittaja! Tatu Untinen kiitti Tampereen Filatelistiseuraa mahdollisuudesta tulla pitämään esitelmänsä.

Yleisö antoi raikuvat suosionosoitukset mielenkiintoisista näkemyksistä. Erään kuulijan kysymys kuului. ”Mikä on lähiaikojen keräilyssä hitti?” Tatu Untinen sanoi tämän kysymyksen olevan vaikea. Tällä hetkellä on saarismallin kysyntää juhlavuodesta johtuen. Tero Sisto kysyi, paljonko klassisen filatelia kohteista myydään ulkomaille? Kulttuuriperinnön säilyttämistä vaatii Suomen laki. Postimuseon johtaja Kimmo Antila kertoi, että heillä on kansallinen kokoelma Postimuseossa. Vaikea asia on myös määrittää, mitkä ovat arvokkaita ja kansallisia kohteita. Todettiin, kun postimerkkejä on painettu paljon, eivätkä ne ole painettu yksittäisinä kappaleina ja kun niistä on kappaleita taltioitu museoon, on vaikea kieltää merkkien myynti ulkomaille. Myynti tuo myös maahan valuuttaa!

Kokous päättyi arvontaan ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki