25.1.2017

Puheenjohtaja Juha Valtonen toivotti seuran jäsenet ja illan vieraat AB Phileasta tervetulleeksi. Toimitusjohtaja Peter Johansen ja yrityksen Suomen edustaja Jussi Paananen tulevat kertomaan AB Philean toiminnasta.

Juha Valtonen toisti vielä uuden jäsenemme Juha Aerikkalan tervetulleeksi seuran toimintaan. Pitkäaikainen jäsen Jouko Punnonen lähetti seuralle ja sen jäsenille terveisiä lahjoittamalla seuralle kymmeniä filateliaa koskevaa kirjaa ja julkaisua, joista nyt vuosien 1888 – 1990 Olamon käsikirjan annettiin halukkaalle omaksi. Juha Valtonen kertoi myös, että Suomen Postihistorialliselta yhdistykseltä on ilmestynyt julkaisu, jonka hinta yhteistilauksena on 10 €. Juha ilmoitti meidän turkulaisvierailumme ajankohdan 23.4.2017 kello 12.00 sekä Postimuseolla pidettävän leiketalkoon ajan 30.1.2017 kello 10.00 – 15.00.

Hannu Vetola ilmoitti, että HTO nro 37 avautuu 27.1.2017 ja se päättyy 23.2 2017. Näyttö Tampereella on 15. – 17.2.2017.

Illan AB Philean yhteisesitelmän aloitti Jussi Paananen. Kenen puoleen voidaan kääntyä, kun halutaan myydä oma raha- tai postimerkkikokoelma? Myynkö sen itse ja millä hinnalla? Huutokaupanpitäjillä on omat asiakaskuntansa eri maantieteellisillä alueilla, mikä vaikuttaa saatavaan hintatasoon. Kulut ovat suuremmat kuin itsemyymällä, mutta oma vaiva pienempi, kun huutokaupanpitäjä huolehtii kohteen kuvaamisesta, esittelystä, lähettämisestä ja rahaliikenteestä. Kokoelmaa myydessään omistajan on hyvä miettiä aluksi, mitä hän on itse sijoittanut rahaa kokoelmaansa, koostuuko kokoelma harvinaisuuksista ja mikä on kokoelman laatutaso?

Arviohintaan vaikuttaa moni asia. Mitä se käsittää: albumien lukumäärä, kohdemaat, merkkejä, lähetyksiä, leimattuja merkkejä vai leimaamattomia, ensipäiväkohteita, kohteiden harvinaisuus ja laatutaso. Ruotsissa on virallisina arvioijina kauppakamarit, joiden palvelu maksaa. Aitouttajat antavat Suomessa todistuksen kohteen aitoudesta, mutta ei hinnasta. Aitouttamisen hinta Suomessa on matala ja aikaa on varattava vähintään 2 viikkoa. Monet kivijalkapostimerkkiliikkeet ja huutokauppojen pitäjät antavat myös hinta-arvioita. Yksittäisillä kerhoilta voi olla myös tarvittavaa asiantuntemusta, kuten Tampereen Filatelistiseuralla on vanhimmista suomalaisista postimerkeistä, kohteista ja leimoista. Hannu Elo kertoi kokemuksistaan ja antoi erinomaisia neuvoja. Arvostetuilla huutokauppojen pitäjillä on pidettyjen huutokauppojen toteutuneita hintatietoja. Esimerkiksi stampcircuit.com antaa tiedot kymmenien postimerkkitalojen toteutuneista kaupoista.

Kivijalkakauppaan voi tarjota, mutta tällainen yritys ostaa yleensä kohteen vain, jos sillä on kohteelle tiedossa ostava asiakas! Kauppa voi tapahtua nopeastikin! Yleensä kauppias pyrkii pitämään pientä varastoa.

Kerhon huutokaupan kautta voi myydä. Asiakaskunta on pieni, jolloin harvinaisten kohteiden hintataso voi jäädä erittäin matalaksi! Etuna on pienet kulut.

Internetin kautta myytäessä saavutetaan suuri asiakaskunta, myyntiprovisiot ovat pienet ja usein jotkut vanhemmat keräilijät ovat poissa. Erien näyttäminen on vaikeaa. Oma työ on iso, kun itse on kuvattava kohde, laskutettava ja toimitettava tuote asiakkaalle. Kaupanteko perustuu luottamukseen.

Fyysiset huutokaupat ovat täyden palvelun tapahtumia: luettelot, näytöt, vakuutukset, logistiikka, tilitykset sisältyvät korkeisiin provisioihin. Hyvänä puolena on myös suuri säännöllisesti ostava ja maksukykyinen asiakaskunta.

Toimitusjohtaja Peter Johansen kertoi AB Philean toiminnasta erittäin monipuolisesti. Yritys järjestää kaksi Laatuhuutokauppaa vuodessa, jossa on tarjolla kansainvälisen laatutason kohteita eri puolilta maailmaa. Rahahuutokauppoja järjestetään kaksi vuosittain. Yritys järjestää myös useita ns. Kansainvälistä huutokauppaa, jossa on tavanomaisempia filatelistisia ja numismaattisia kohteita. Yrityksen nettiosoite on www.philea.se. Yrityksen liikevaihto on noin 5 milj.€/vuosi.

Esitelmän pitäjät kiittivät kuulijoita. Yleisö kiitti esitelmän pitäjiä ja saamaansa tarjoilua aplodein.

Ilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki