7.9.2016

Kari Salonen avasi kokouksen seuran puheenjohtajan Juha Valtosen ollessa estyneenä. Hän toivotti jäsenille hyvää syksyä ja tervetulleeksi syyskauden toimintaan. Seuran jäsenet hiljentyivät kunnioittamaan seuramme jäsenen Olavi Leskisen muistoa.

Kari Salonen toivotti Jukka Mäkipään tervetulleeksi illan esitelmän pitäjänä sekä Filatelistiliiton hallituksen ja Finlandia 2017 näyttelytoimikunnan jäsenenä. Jukka Mäkipää kertoi liiton yhteistyöaikeista korttikeräilijöiden yhdistyksen Apollon kanssa. Filatelistiliiton sääntöjä tullaan tarkentamaan ja yhteistyötä lehden toimittamisessa tullaan pilotoimaan. Liiton talous on vaikeassa tilanteessa. Filatelisti-lehti on sinänsä kaunis, mutta siihen toivotaan enemmän filateelista sisältöä. Myös nettisivuja tullaan kehittämään. Jäsenet voivat lähettää tarinoitaan osoitteeseen admin@filatelistiforum.org . Liiton informaatiota löytyy täältä. Tero Sisto toivoi, että liitto näkyisi enemmän sosiaalisessa mediassa, missä nuoret liikkuvat. Jukka Mäkipää kertoi postimerkkimessuista /Stamp Forum 27.-30.10.2016 sekä 7.10.2016 järjestettävästä postimerkinpäivästä, jota voitaisiin postin toimipaikkojen vähentyessä viettää ostoskeskuksissa. Yleisö intoutui keskustelemaan nuorison keräilyharrastuksista ja postin tarjonnasta keräilyssä. Liiton tulee muuttua, kun keräily muuttuu!

Finlandia 2017 on suuri tapahtuma ja se pidetään täällä Tampereella 24. – 28.52017. Näyttelyyn on hyväksytty 403 kokoelmaa ja 58 kirjallisuuden kokoelmakohdetta. Hyväksyttyjä kehyksiä tulee 2193 kappaletta ja kutsuttuja kehyksiä 55 kappaletta, yhteensä 2248 kehystä. Siinä on talkooväellä pystyttämistä ja purkamista. Projekti kaipaa 150 – 200 talkoolaista.

Ahti Paavoala kertoi hämeenlinnalaisten tavasta lähestyä kaupunkilaisia ostoskeskuksessa. Tero Sisto kertoi New Yorkin postimerkkimessuista ja seuramme jäsenen Juha Kauppisen menestyksestä. Juha Kauppisen Etiopia- kokoelma sai kultaa ja huikeat 93 pistettä. Toinen seuramme jäsen Pekka Rannikko sai kokoelmallaan Malli Saarinen 1917 – 1930 89 pistettä, suuri kullattu hopea. Lämpimät onnittelut molemmille!

Kari Salonen informoi laajasti syksyn tapahtumista: – 22.9.2016 kello 11.00 Finlandia 2107 leikkeiden pussitustalkoot Vapriikissa – 29.9. sekä 20.10 ja 24.11.2016 postimuseon talkoot Ylöjärven varastolla – 12.10. 2016 kello 15.00 – 18.00 postimuseon keräilyilta Vapriikin auditoriossa ? – 1. -2. 10.2016 kello 10.00 – 15.00 Tamcollect TYK:llä, talkooväkeä tarvitaan – 30.9.2016 kello 16.30- näyttelyn pystytystalkoot, talkooväkeä tarvitaan – 22.10.2016 turkulaiset tulevat vieraaksemme (odotamme turkulaisten vahvistusta?) – 8.-9-10.2016 Nokian postimerkkikerho järjestää näyttelyn Nokialla (Ari Virtanen tietää)

Hannu Vetola kertoi käynnissä olevasta HTO-huutokaupasta, joka päättyy 20.9.2016. Hän näytti verkkohuutokaupan järjestelmän saloja!

Jukka Mäkipään esitelmän aiheena oli ”Saarisen mallin keräilystä”. Jukka Mäkipää kertoi oman saarismallin keräilynsä alkaneen vuonna 2003, kun hän osti muutaman erän saarisia huutokaupoista. Hän sai kokoelman perusrungon. Hän on esittänyt kokoelmansa mm. vuosina 2008 ja 2011 Jyväskylän näyttelyissä. Lisäksi hän on osallistunut muihin näyttelyihin ulkomaita myöten. Saaristen keräilyn hän aloitti sopivaan aikaan, sillä hinnat ovat sen jälkeen nousseet. M17 keräily on helppo alkaa, koska 90 % kohteista on helposti saatavilla ja hintataso on vielä kohtuullinen. 100-vuotisjuhlat ovat lisänneet saaristen kysyntää ja hintataso on siksi hieman noussut. Tiettyjä kohteita ei riitä kaikille.

Postihistoriallinen kokoelma on helppo tehdä, sillä yhteiskunnalliset olosuhteet vuosina 1917 – 1927 muuttuivat. Erilaisia yksittäispostitusarvoja ja tarvittavia lisämerkkejä on ajanjaksolla runsaasti. M17 jokaisella merkillä on oma peruskäyttötarkoitus. Taksojen elämisen myötä käyttötarkoitukset ovat muuttuneet. Jukka Mäkipää näytti excel-taulukon, jossa 1 mk pun/musta- merkki taksan muuttuessa voi olla kaikkiaan 39 erilaista käyttöä. Jukka Mäkipää näytti kohteista kuvia, joissa on ”yksimerkki”-postitteita pyöröleimoin. Erittäin siistejä kokoelmakohteita! Yksittäismerkit pienillä arvoilla ovat usein paikallispostia. Hän näytti myös kuvia kohteista, joissa on suuria arvoja yksittäiskohteina. Jukka Mäkipää esitti lähetyksiä, joissa oli käytetty lisämerkkejä, perustaksalle oma merkki ja lisäpalvelulle oma merkki. Molemmilla merkeillä on oma maksutarkoitus. Lisämerkillä esimerkiksi on palvelulisä kirjauksesta, vakuutuksesta, postiennakosta jne. Esitelmän pitäjä esitti hyvin havainnollisia esimerkkejä tällaisista kohteista. M17-kerääjä voi etsiä kokoelmaansa myös merkkien monikertoja.

Jukka Mäkipää esitti M17 keräilyä hyvin mielenkiitoisesta näkökulmasta. Keräilyä voi suunnata perinteisestä merkkikohteesta merkkien käyttökohteisiin eri aikoina ja käyttötarkoituksina. Esitys johti vilkkaaseen keskusteluun ja herätti kuulijoissa ihastusta. Yleisö palkitsikin esitelmän pitäjän runsailla aplodeilla erinomaisesta esityksestä. Kari Salonen kiitti Jukka Mäkipäätä siitä, että hän ei kertonut hammaste- ja vesileimaeroista!

Kokous päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki