5.3.2014

Puheenjohtaja Kari Salonen avasi kokouksen. Turun Postimerkkikerho on kutsunut Tampereen Filatelistiseuran jäsenet vieraaksi Turkuun 27.4.2014. Ilmoittautumislista tulee kiertämään seuraavassa kokouksessa. Seura pitää TYK:llä myyntitapahtuman 5.4.2014. Hallituksen jäsen Jarkko Leppänen muistutti vielä, että myyntipöytiä on vapaana. ”Tampere-päivä-tapahtuma” järjestetään 4-5.10.2014, jolloin myös Filatelistiseura järjestää TYK:llä myynti- , näyttely- ja esitelmätilaisuuden. Näin aikaisin päätettynä pääsemme Tampere-päivän tapahtumakalenteriin.

Illan esitelmänpitäjäksi oli lupautunut seuramme jäsen Robert Cooper aiheesta ”Ruotsi- 2,5 kiloa leikettä”. Vuonna 1991 Robert Cooperin oma poika oli 8 vuotta vanha ja poika halusi aloittaa postimerkkien keräyksen. He kävivät nuorisifilatelistien kokouksessa, missä Mika Niininen antoi Robert Cooperille seuran huutokauppaluettelon ja liitti hänet luettelon postituslistalle. Eräästä huutokauppaluettelosta isä Cooper löysi erittäin halvan erän ruotsileikettä pääosin vuosilta 1991-1992.

Leikkeet oli leikattu suomalaisten aikakauslehtien kilpailukupongeista, jotka olivat Ruotsista Ruotsin suomalaisten lähettämiä. Poika halusi kerätä erästä erikoismerkit. Kuitenkin suurin osa ostetuista merkeistä oli käyttömerkkejä. Noin 3000 leikkeestä löytyi noin 130 erilaista merkkiä vuosilta 1987- 1992. Leikkeillä oli näkyvissä runsaasti erilaisia postitoimipaikkaleimoja. Poika isän opastuksella alkoi järjestellä aluksi aakkosjärjestykseen leimallisia leikkeitä. Eliassonin ja Facitin leimaluetteloiden pohjalta leimat jaettiin 7 pääleimatyyppiin, joista 3 oli käsileimoja ja 4 koneleimoja. Lisäksi leimat jaettiin erilaisten ilmiasujen mukaan useisiin ryhmiin. Leimoissa oli pienempiä ja suurempia renkaita, 1- ja 2-rivisiä päiväyksiä, eri määriä tähtiä ja erilaisia kirjaimia.

Saadun leima-aineiston poika-isätiimi järjesti aakkosjärjestykseen ja sijoitti ne Ruotsin kartalle. Postitoimipaikat, joista kilpailukuponkeja oli Suomeen lähetetty, olivat painottuneita kuten suomalaisasutus Ruotsissa, mutta tässä otoksessa kuitenkin huomattavasti laajemmalta alueelta. Robert Cooper esitti Ruotsin tilastokeskuksen tutkimuksen suomalaisasutuksesta Ruotsissa ja vertasi tätä omaan leimatutkimukseensa.

Tutkimuksen esittämistapaa muokattiin vielä läänijakoiseksi. Ruotsissa on 26 lääniä ja 336 paikkakuntaa eli keskimäärin on 8 – 15 paikkakuntaa/lääni. Saadun aineiston pohjalta hyväleimaiset leikkeet on esitetty lääneittäin ja paikkakunnittain, jolloin tutkimusaineiston koko sivumäärä on noin 100 sivua.

Hyväleimaisista rullamerkeistä tehtiin myös samanlainen paikkakuntajako. Huonoleimaiset rullamerkit liotettiin ja niistä tutkittiin merkkien numerointi. Todettiin, että joka 10. merkki on numerollinen sekä niiden joukosta löydettiin merkkejä, joissa numero on väärinpäin! Liottamattomat, huonoleimaiset merkit ovat vielä tutkimatta. Väri- ja hammastesiirtymiä sekä muita poikkeamia ei ole myöskään tutkittu tästä leike-erästä.

Esitelmänpitäjä totesi, että pienellä rahamäärällä ja isolla työllä voidaan harrastaa filateliaa. Tässä tutkimuksessa filatelian lisäksi löytyi sosiologinen näkemys suomalaisasutuksesta Ruotsissa. Tärkein tulos pojan ja isän yhteisessä projektissa lienee kuitenkin yhteisyyden kokeminen ja yhdessä kasvaminen. Voiko mikään harrastus antaa enemmän!

Kuulijat ihastelivat poikkeuksellista ja tyylikästä esitelmää raikuvin suosionosoituksin.

Illan päätteeksi oli arpajaiset ja huutokauppa.

Keijo Kivimäki