30.9.2015

Puheenjohtaja Kari Salonen avasi kokouksen. Joidenkin ilmoitusasioiden jälkeen Kari Salonen kertasi edellisenä lauantaina tapahtunutta turkulaisvierailua ja sen yhteydessä pidettyä seuran kokouksesta, jossa mukana oli ollut 14 turkulaista ja yli 30 seuramme jäsentä. Lauantaina oli jaettu Suomen Filatelistiliiton myöntämät mitalit. Hopeinen mitali oli jaettu Juha Kauppiselle kansainvälisestä näyttelytoiminnasta ja pronssiset Keijo Kivimäelle ja Pentti Myllylälle. Puheenjohtaja Salonen ja liiton puheenjohtaja Klaus Juvas pyysivät Ari-Pekka Virtasta noutamaan hänelle myönnetyn pronssisen mitalin aktiivisesta toiminnasta filatelian keräilijänä. Lauantaina oli jaettu seuran viiri Pauli Ihamäelle ansiokkaasta työstä filatelian parissa ja osallistumisesta näyttelytoimintaan. Aimo Viitaselle oli annettu seuran suurennuslasi numero 1 seuran eteen tehdyn erittäin mittavan työ johdosta. Turun Postimerkkikerhon lahjoittama kiertopalkinto luovutettiin lauantaina Keijo Kivimäelle.

Puheenjohtaja kertasi tulevaa 3. – 4.10. TamCollect 2015 tapahtumaa. Näyttelyn pystyttäminen aloitetaan perjantaina jo kello 15.00. Puheenjohtaja laittoi talkoolistan kiertoon. Näyttelyluetteloa on jaettu moniin kohteisiin Tampereella. Myös läsnäolijat pääsivät omin kappalein tutustumaan tähän todella upeaan painotuotteeseen. Seura on julkaissut 2 Teiskon kirkko-aiheista omakuvamerkkiä sekä neljästä Valmetin valmistamasta lentokoneesta tehtyä omakuvamerkkiä. Jarkko Leppänen laittoi näytteet kiertoon. Merkit ovat myynnissä myös tulevassa TamCollect 2015 tapahtumassa. Postimerkin päivää 9.10.2015 vietetään pääpostissa viimeistä kertaa. Pääposti tullaan siirtämään Tullintorille vuodenvaihteen jälkeen. Puheenjohtaja laittoi tämän tapahtuman talkoolistan kiertämään. Seura pitää postin hyvin pieneksi kutistuneessa tilassa myyntipöytää. Posti ei julkaise merkkejä eikä leimoja, mutta pääposti teettää omakuvamerkin.

Esko Tirkkonen laittoi kiertoon Hervannan Sanomat, jossa oli julkaistu näyttävä artikkeli ”Mitä tahansa voi kerätä”. Artikkelissa oli haastateltu Pentti Myllylää ja Esko Tirkkosta. Näyttelymme edellä tällaisilla artikkeleilla saadaan yleisöä tutustumaan filateliaan!

Klaus Juvas oli tullut iloksemme jälleen Tampereelle. Ennen esitelmäänsä Klaus Juvas kertoi lyhyesti liiton asioista sekä kertoi tulevista näyttelytapahtumista. Liitto on myöntänyt TamCollect 2015 tapahtuman tukemiseen 500 €. Syksyllä TamCollectin jälkeen pidetään Helsingin messukeskuksessa StampForum-tapahtuma 22.10. – 25.10.2015. Nordea-näyttelyn pitopaikka on muuttunut Täbystä Vestbyhyn.

”Ulkomaalaiset suomalaisilla postimerkeillä” oli Klaus Juvaksen esitelmän aihe. Hän kysyi aluksi kuulijoilta, miten paljon he arvelevat ulkolaisia esiintyvän suomalaisissa merkeissä? Arvausten kirjo oli suuri. Juvas aloitti vuoden 1933 Punaisen Ristin merkeillä. Piispoista Isac Rothovius on ruotsalainen syntyperältään. Vuoden 1934 Punaisen Ristin merkeistä samoin vain Jaakko de la Gardie on ulkomaalainen. 1942 julkaistussa kirjapainotaito 300-vuotisjuhlamerkissä on kuvattu painaja, joka on Turkuun painotaidon tuonut tukholmalainen mestari. Saksalainen Maamme-laulun säveltäjä Pacius on kuvattuna vuoden 1948 SPR-merkkisarjassa. Vuoden 1950 Helsinki 400 vuotta on kuvattu Ehrenströmin rinnalla saksalainen arkkitehti Engel ”Vuoden 1955 Suomen kirkko 800 vuotta”- merkeissä on kuvattuna englantilainen tai irlantilainen piispa Henrik ja saman vuoden Punaisen Ristin yhdessä merkissä on ruotsalainen von Döbeln ratsastamassa. Näin Klaus eteni johdonmukaisesti eteenpäin aikajärjestyksessä, jolloin silmiemme eteen nousivat Ruotsin kuninkaat ja kuningattaret, Venäjän keisarit sekä Raamatusta tutut Jeesus, Maria, Joosef ja muutama apostoli. Monet kauan sitten eläneet henkilöt löytyvät jostakin patsaasta, maalauksesta tai hautamuistomerkistä. Ruotsalainen korkeushyppääjä Patric Sjöberg on kuvattuna vuoden Suomi-Ruotsi merkeissä. Yksi ranskalainen on myös päässyt suomalaiselle postimerkille kuvattuna, Lapin astemittausretkikunnan johtaja de Maupertuis. Tämän merkin erikoisuus on myös merkissä esiintyvä ranskankielinen teksti. Pedanttina esitelmän pitäjänä Klaus Juvas käsitteli myös Ahvenanmaan merkit.

Kuka oli suomalainen, ruotsalainen tai venäläinen, silloin kun Suomi kuului osana naapurivaltiota, on joskus kiistanalaista. Esitelmän pitäjä kertoi painottaneensa syntyperää. Ulkomaalaisia suomalaisissa postimerkeissä on Klaus Juvaksen mukaan 35, jotka ovat 9 eri kansalaisuutta (ru, eng. no, sa, it, ra, ve, ju, kr/by). Joulupukki suomalaisena ei päässyt listalle! Mielenkiintoisen ja elävän esitelmän jälkeen yleisö keskusteli tyytyväisenä kuulemastaan ja kuulijat antoivat liittomme puheenjohtajalle raikuvat suosionosoitukset.

Ilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki