30.5.2018

Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti illan esitelmänpitäjän Jari Forsblomin tervetulleeksi Tampereelle. Jari Forsblom on myös Suomen sotahistoriallisen seuran jäsen ja hänen esitelmänsä, ”Suomalaiset Viron Vapaussodassa” koskee Viron vapaussotaan osallistuneiden suomalaisten toimintaa Virossa.

Puheenjohtaja muistutti, että syksyn 1. kokous on 5.9.2018 ja toivoi seuran jäsenten aktiivista mukanaoloa sekä paikallaolevien käyttävän talon antimia. Puheenjohtaja kehotti hallituksen jäseniä kirjaamaan postituskokouksen ajan 8.8.2018 kello 17.00.

Puheenjohtaja jakoi Suomen sotilas-lehden ja Keräilyuutiset-lehden näytteitä halukkaille mukaan otettavaksi. Postimuseo lahjoitti kiitokseksi tehdystä talkootyöstä seuran jäsenille poistettuja kirjoja kolme laatikollista. Puheenjohtaja kertoi muutaman muun kerhon kesätapahtumista.

Sirkka Teräsmaa kertoi, että hänen tekemiään tekstiilitöitä ja aiheeseen liittyviä postimerkkikohteita on näytillä Verkarannassa maanantaisi – perjantaisin kesänajan. Näyttely on nimeltään ”Matkalla opittua”.

Puheenjohtaja oli saanut tiedon Timo Heliniltä, että syksyn TamCollect – näyttelyä ei voida pitää Vapriikissa. Yksityinen toimija on vuokrannut näyttelytilan, joten näyttely- ja myyntitapahtuma tulee olemaan TYK:lla. Aika selviää elokuussa. Vesa Järvistö ja Esko Tirkkonen kertoivat havaitsemistaan filateliaa koskevista lehtiartikkeleista ja Kari Salonen kertoi Postimuseon ystävien julkaisemasta Tabellarius-lehdestä, jossa on seuramme jäsenen artikkeli vuoden 1918 tapahtumista Tampereella. Erkki Artama kertoi Ahvenenmaan Eckerön esitteessä olevasta postirakennuksen kuvasta. Läntisin postitoimisto Ahvenanmaalla on erittäin suuri. Tero Sisto kertoi, että kevään 2019 100-vuotisnäyttelyn nimi on TamCollect.

Jari Forsblomin esitelmä ”Suomalaiset Viron Vapaussodassa” käsitteli Viron itsenäistymisen alkua vuosina 1917 – 1919. Saksalaiset joukot 1.maailmansodan aikana halusivat miehittää Baltian maat ja siksi saksalaiset valloittivat 29.9. – 20.10.1917 Saarenmaan, Hiidenmaan ja Muhun ja koko Viron 20.2. – 4.3.1918. Jari Forsblom näytti kuvakortin, jossa saksalaisia sotilaita oli Tartossa. Viro antoi itsenäisyysjulistuksen 24.2.1918. Saksan keisarikunta luhistui marraskuussa 1918, jolloin Venäjän punaiset bolsevikit hyökkäsivät Narvaan marraskuussa 1918 ja 29.11.1918 oli puolet Virosta punaisten hallussa. Englannin laivasto tuli 12.12.1918 ja suomalaisista koottu Ekströmin komppania 30.12.1918 Tallinnan satamaan. Viron vapaussota alkoi. Esitelmän pitäjä näytti kartan, kuinka punaiset olivat liikkuneet ja edenneet jo lähelle Tallinnaa ja kuinka vapaussotaan osallistuneet suomalaiset joukot liikkuivat.

Viron armeija otti aloitteen käsiinsä 6.1.1919. Ekströmin joukot (ensimmäinen suomalainen vapaaehtoisjoukko) eteni nopeasti rannikkoa pitkin kohti Narvaa. Rakveressä saavutettiin merkittävä voitto tammikuussa. 19.1.1919 Narva ja Jaanilinna palautettiin Virolle. 4.2.1919 vapautettiin Petseri ja sota loppui. Punaiset hyökkäsivät vielä kerran 22.2.1919, mutta valkoiset löivät punaiset takaisin. Venäjän bolsevikkien ja Viron välillä solmittiin Tarton rauha (Viroa koskeva) helmikuussa 1920. Koko Viron armeijan ylipäällikkö Johan Laidoner ylensi Ekströmin everstiksi.

Jari Forsblom esitteli postikortein virolaisten aseistusta, jota oli saatu englantilaisilta ja suomalaisilta. Kuulijat saivat nähdä kortteja, joissa oli kuvattuna lentokone, panssarivaunuja, panssaroituja avoneuvoja, panssaroitu juna ja tykkejä. Suomalaiset lähettivät 20 tykkiä, 50 konekivääriä ja 10.000 kivääriä.

Viron suomalaisten joukkojen yhteisjohtaja oli Wetzer ja hänen alaisinaan oli Ekström, joka johti ensimmäistä suomalaista vapaaehtoisjoukkoa ja Hans Kalm, joka johti Pohjan Poikia etelä-Virossa ja pohjois- Latviassa.

Hans Kalm johti Pohjan Poikia etelä-Virossa. Hän oli värvännyt itse 2000 suomalaista mukaansa. Mukana oli myös jääkäreitä, jolloin joukot olivat hyvin johdettuja. Pohjan Pojat olivat kyvykäs sotajoukko. Jari Forsblom näytti kortin, jossa Pohjan Pojat saapuvat Tallinnaan. Pajun kartanon taistelussa 30.1. – 31.1.1919 kuoli 40 suomalaista. Joukot sotivat myös pohjois-Latviassa Marienburgissa. Kalm johti joukkojaan omapäisesti. Pohjan Pojat kotiutettiin Suomeen huhtikuussa 1919.

Jari Forsblom esitteli kenttäpostia vuoden 1919 tammikuulta. Ennen kenttäpostin maksuvapautta piti postilähetyksissä olla merkit. Esitelmän pitäjä näytti kortin, jossa oli suomalaiset saarismallin merkit. Hän näytti luettelon postitoimipaikoista. Suomalaisilla eri joukko-osastoilla oli omat leimat. Pohjan Pojilla oli karhun pää leimassa. Kohteita liikkuu huutokaupoissa ja hinnat saattavat nousta korkeaksikin.

Suomalaisten osallistumisesta Viron vapaussotaan on kirjoitettua materiaalia runsaasti. Jari Forsblom esitti kirjallisuusluettelon aiheesta. Virossa on useita muistomerkkejä kaatuneille suomalaisille vapaustaistelijoille.

Esitelmänpitäjä Jari Forsblom sai raikuvat suosinosoitukset kuulijoilta. Hän esitti monipuolisen historiaosion lisäksi runsaasti aiheeseen liittyviä kortteja, kuoria ja niiden leimauksia. Selkeä esitystapa piti kuulijat aktiivisina, jota kuvaa monien kysymysten määrä. Lopuksi Jari Forsblom kertoi Suomen Sotahistoriallisen seuran toiminnasta ja jäsenyydestä.

Arpajaiset ja huutokauppa päättivät seuran kevätkauden 2018.