5.9.2018

Tampereen Filatelistiseuran kokous 5.9.2018

Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti seuran jäsenet sekä esitelmänpitäjän, Filatelistiliiton puheenjohtajan Klaus Juvaksen tervetulleeksi syksyn ensimmäiseen kokoukseen. Puheenjohtaja toivotti myös erikseen paikalla olleet hämeenlinnalaiset Ahti Paavola ja Esa Kärkäksen tervetulleiksi.

Puheenjohtaja kertoi syksyn ohjelman ja esitelmien pitäjät sekä niiden aiheet. Tulevassa vuosikokouksessa tullaan erovuoroisten hallitusten jäsenten tilalle valitsemaan uudet jäsenet. Puheenjohtaja toivoi runsaasti uusia ehdokkaita hallituksen jäseniksi. Keijo Kivimäki ilmoitti myös eroavansa hallituksesta kiireisiin vedoten. Hallitus toivoo halukkaita henkilöitä ilmoittautumaan.

Puheenjohtaja kertoi kesän aikaisista suru-uutisista. Seuramme pitkäaikaiset kunniajäsenet Uolevi Vapaa ja Jaakko Pelttari ovat poistuneet keskuudestamme. Puheenjohtajan kehotuksesta seuran jäsenet nousivat ylös ja kunnioittivat hyvien ystävien muistoa lyhyellä hiljaisella hetkellä.

Monet seuran jäsenet ovat viettäneet juhlapäiviään kesän aikana. Paikalla olleille Timo Helinille ja Pentti Kapralille luovutettiin perinteinen seuran oma onnittelukortti. Seuran uusiksi jäseniksi hyväksyttiin Juhani Leppänen ja Pentti Peltonen, joka on ollut aikaisemmin jo seuran jäsenenä. He kertoivat lyhyesti keräilykohteistaan.

SFEx2020 kansainvälinen postimerkkitapahtuma järjestetään Helsingissä 28.3.- 29.3.2020. Hannu Vetola ilmoitti, että HTO-huutokauppa on auennut. Näyttö on Tampereelle 19.- 20.9.2018. Esa Kärkäs kertoi, että Hämeenlinnan Verkatehtaalla on ”Korttien tarinat”-tapahtuma ja Oval Point-keräilytapahtuma. Filatelialle on myös pieni osa tilasta varattu. Timo Helin kertoi, että syksyn 2018 TamCollect-tapahtuma on TYK:llä Tampere-päivän yhteydessä 29.9.- 30.9.2018. Myyjiä on jo ilmoittautunut erittäin hyvin. Jarkko Leppänen kertoi, että kehyksiä on tulossa 30 kappaletta ja niihin toivotaan lisää uusia kokoelmia.

Jukka Kaivanto kertoi kevään 2019 näyttelystä 12.4.-14.4.2019 Tampereen messuhallissa. Tampereen Filatelistin piakkoin avautuvat uudet nettisivustot sisältävät runsaasti tietoa myös tästä näyttelystä. Näytteilleasettajat voivat ilmoittautua näyttelyyn suoraan sivuston kautta. Timo Pitkänen kertoi, että Palmares-tilaisuus järjestetään Ilveksen Ballroomissa ja illallisen hinta on 60 €. Seuralaiset ovat tervetulleita.

Filatelistilehti julkaisee juhlanumeron, johon Lauri Poropudas toivoo Tampere-aiheisia kirjoituksia.

Seuramme järjestää syksyllä 2019 oman 100-vuotisjuhlatilaisuuden kevään näyttelyiden ja juhlien lisäksi – onhan seuramme Suomen vanhin suomenkielinen filatelistinen yhdistys.

Turkulaisvierailu tapahtuu 20.10.2018 Tampereella. Keskinäisen vierailun 60-vuotisjuhlan ohjelma on vielä auki.

Mika Niininen kertoi, että Pirkan Postimerkkeilijät kokoontuvat jatkossa ravintola Franklyssä sovittuina keskiviikkoiltoina kello 19.00.

Klaus Juvas kiitti seuraa kutsusta tulla kertomaan Filatelistiliiton asioista ja pitämään esitelmän tamperelaisille kuulijoille. Liiton kotisivut on uudistettu ja niitä hoitaa Jukka Mäkipää. Stamp Forum-postimerkkimessut ovat Helsingin messukeskuksessa 25.10.- 28.10.2018 Kirjamessujen yhteydessä. Klaus Juvas kertoi myös, että vaalitoimikuntaan on valittu Markku Koivuniemi. Yksi paikka on vielä täyttämättä. Uudet Pro Sodalitas-mitalit on haettavissa kerhojen henkilöiden palkitsemiseksi kerhoansioista. VBO-vaihtoasiamiestä ei ole vielä löydetty. Postimerkinpäivää vietetään keväällä 2019.. Puheenjohtaja kertoi myös liiton tulevan strategian suunnittelusta, jota asetettu työryhmä tulee pohtimaan. Tavoitteena on kuvata nykytila etuineen, puutteineen, uhkineen ja mahdollisuuksineen sekä tavoitetila ja keinot, miten sinne konkreettisesti päästään.

Klaus Juvas esitelmöi aiheesta ”Suomalaisia sankareita – keitä he ovat?”

Ovatko he menestyviä politiikkoja, taiteilijoita, tiedemiehiä vai urheilijoita? Esitelmänpitäjän näkökulmana olivat henkilöt, jotka olivat voittaneet olympiakultaa ja jotka on kuvattu postimerkeissä. Klaus Juvas esitti urheiluaiheiset postimerkit kronologisessa järjestyksessä. Hän kertoi ketä merkki kuvasi, mikä oli urheilulajia ja missä kultamitali saavutettiin. Esitys oli monipuolinen ja havainnollinen. Juvas esitteli ensimmäisenä vuoden 1945 urheilumerkit. Painija Oskari Friman voitti kultamitalit 1920 ja 1924, voimistelija Ale Saarvala voitti kultaa 1936 ja 1948 sekä juoksija Paavo Nurmi yhdeksän kultamitalia, ensimmäinen 1920. Sarjan muut merkit, hiihtäjä Kalle Heikkilä ja keihäänheittäjä Matti Järvinen eivät ole voittaneet kultaa olympiakisoissa. Tunnetut urheilijanimet vilisivät merkkien kuvissa. Viimeisimpinä oli vuoden 2014 parisprintin voittajat Sami Jauhojärvi ja Iiro Niskanen. Vaikka merkeissä ei ole urheilijan nimeä, voidaan henkilö tunnistaa valokuvasta, jonka mukaan merkki on tehty. Esityksessä oli, kuten esitelmänpitäjä kertoi, joitakin merkkikohteita, joiden kohde on arvelun varassa.

Suomi on voittanut kaikkiaan 145 kultamitalia olympialaisissa, postimerkki on julkaistu 19 kultamitalin voittaneesta olympiaurheilijasta. Olympiavoittajille ja esitelmänpitäjälle Klaus Juvakselle porilaisten marssi!

Yleisö kiitti voimakkain aplodein hienosta, hyvin jäsennellystä, selväsanaisesta ja mukaansa tempaavasta esityksestä.

Kerhoilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki