29.11.2017

Kari Salonen toimi kokouksen puheenjohtajana puheenjohtaja Juha Valtosen ollessa estyneenä. Kari Salonen esitteli vieraat. Jussi Paananen edustaa ruotsalaista huutokauppojen järjestäjää AB Phileaa ja Seppo Evinsalo on Postimerkkilehden päätoimittaja. Lehti täyttää 100 vuotta vuonna 2019 kuten oma seurammekin. Lehti ilmestyi myös sotien aikana, kun lehti sai säännösteltyä paperia poikkeuksellisesti käyttöönsä. Nykyään lehti julkaisee 6 numeroa vuodessa. Seppo Evinsalo jakoi monipuolisen lehden tuoreimman numeron läsnä oleville.

AB Philean kahvitarjoilun jälkeen Jussi Paananen kertoi ”Julkisten postimerkki-, raha- ja kunniamerkkihuutokauppojen erikoispiirteistä”. Hän keskittyi postimerkkihuutokauppoihin esityksessään. Huutokauppojen luonteet ja tavat toimia hän jakoi kolmeen erilaiseen tapaan:

1. Julkinen salihuutokauppa tulee säilymään. Ostajat joutuvat matkustamaan paikanpäälle. Ennakkotarjouksia voi seurata netistä ja 2. korkein tarjous on nähtävillä. Kalleimmat kohteet myydään salissa tai puhelintarjousten perusteella. Järjestäjällä ovat kuluina salivuokrat, näytöt, myyntiesitteiden ja nettiesittelyversion tekeminen kirjallisia tarjouksia varten.
2. Julkinen nettihuutokauppa, jossa ennakkoon kirjautuneet huutajat asettavat järjestelmään omat ostotarjouksessa. Tässäkin tapauksessa 2.korkein tarjoushinta on näkyvillä. Tarjousaika netissä on pitkä 2 – 4 viikkoa. Huutokauppa loppuu kaikkien kohteiden osalta tiettynä aikana, jos ei ole ”viiden viimeisen minuutin sääntöä”. Korkein tarjous voittaa kohteen, joka toimitetaan yleensä postitse uudelle omistajalle. Julkisen nettihuutokaupan etuna on suuri ostajakunta ja pienet yleiskustannukset. Järjestämien vaatii kohteiden nettiesittelyn ja oman huutokauppajärjestelmän. Nettihuutokaupan pitäjät esittelevät kohteet ennakkonäytössä.
3. Samanaikainen julkinen salihuutokauppa ja online-nettihuutokauppa. Tätä käyttävät jotkin antiikkitavaroita myyvät huutokauppakamarit. Kohteita on vähän. Ideana on, että kohteet myydään yksi kerrallaan. Kohteen hinta (pohjahinta tai korkein ennakkotarjoushinta) nousee järjestelmän toimesta tasakorotuksin aina 2 – 5 sekunnin jälkeen. Huutajan on reagoitava tässä ajassa. Jos kohde ei ole saanut pohjahinnalla yhtään tarjousta, järjestelmä muuttaa tasavälein hintaa alaspäin, kunnes ostaja löytyy. Huutokaupan pitäjä ilmoittaa, menikö kohde nettiin vai saliin. AB Philea tulee kokeilemaan tätä järjestelmää keväällä 2018.

Jussi Paananen kertoi myös, miten pääsee www.philea.se sivuston avulla huutokauppojen muistutuslistalle antamalla järjestelmään oman nettiosoitteensa. Osoitteesta www.philasearch.com voi nähdä käynnissä olevat huutokaupat Euroopassa. Järjestelmä mahdollistaa erilaisia hakuja.

Ari Virtanen kysyi kuinka nopeasti kohteet tulevat myyntiin, kun myyjä on antanut kohteensa myyntiin. Koko prosessi kestää noin 8 viikkoa. Yleisö kiitti aplodein Jussi Paanasta selkeästä esityksestä.

Kokouksen puheenjohtaja Kari Salonen jatkoi kokousta. Postimuseon ystävien retkellä Lopella oli ollut noin 70 osallistujaa. Matka oli ollut erinomainen ja Kari Salonen suositteli liittymistä ko. seuran jäseneksi. Ahti Paavola kertoi 27.1.2018 ”Torpalla tavataan”-keräily- ja myyntitapahtumasta sekä ilmestyneestä Tavastforum-lehdestä. Jukka Kaivanto kertoi seuramme 100-vuotisnäyttelystä 12. – 14. 4. 2019. Käytössä on 35 laatikkoa näyttelykehyksiä. Jarkko Leppänen auttaa uusien kokoelmien rakentamisessa. Tampereen messu- ja urheilukeskukseen tulee kaikkiaan noin 20.000 messuvierasta, josta osa tulee tutustumaan näyttelyymme ja keräilyn kiehtovaan maailmaan.

Aamulehden Moro ja Postimuseo ovat järjestäneet joululeimakilpailun, jonka tulokset ovat nähtävillä Tampereella joululeimassa. Suomen postimaksut nousevat vuodenvaihteessa. Thor-Björn Bredenberg kertoi Sokos-tavaratalon alakerran postitoimipaikan leimaavan lähetykset loistoleimoin.

Kokouksen puheenjohtaja Kari Salonen muistutti seuraavan kokouksen olevan glögikokous ja esitelmän pitää Mikko Kylliäinen mielenkiintoisesta keräilyaiheesta.

Kokous päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki