13.12.2017

Normaalista poiketen nämä kuulumiset on kirjaillut Pentti Hyvönen.

Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti paikalla olevat jäsenet ja illan esitelmöitsijän Mikko Kylliäisen tervetulleiksi kokoukseen. Kokouksen aluksi nautittiin seuran tarjoamat jouluiset glögit. Puheenjohtaja kertoi, että turkulaiskokouksessa oli tarkoitus antaa seuran viiri Bengt Stenvallille, mutta asia pääsi unohtumaan silloin. Juha toimittaa viirin Bengtille kotiin.

Mika Niininen hyväksyttiin seuran jäseneksi jäsennumerolla 1259. Mika on aiemmin ollut vuosikausia seuran jäsenenä ja hän on pitkän linjan filatelisti, joka omien sanojensa mukaan ei kerää mitään.

Puheenjohtaja ilmoitti, että illan erikoispalkintona on Ari Järvelän teos Tampereen raatihuone. Puheenjohtaja kertoi, että Liitolta on tullut kirje koskien postimerkin päivän viettoa. Ensi vuonna päivää vietetään ystävänpäivän viikolla, seura päättää itse päivän.

Kari Salonen esitteli kevään ohjelman. Ensimmäinen kokous on 10.1.2018 ja vuorossa on Hannu Vetolan esitys Ajankohtaista. Kari kertoi myös, että Postimuseon talkoot ovat nyt tauolla. Jos museon muutto Ruskoon toteutuu, talkoolaisia varmasti tarvitaan. Lisäksi Kari esitteli Lauri Poropudaksen teosta Suomen eturivin filatelisteja. Mukaan Tampereelta ovat päässet mm. TF:n puheenjohtajat Ilmari Ponsio ja Kustaa Lakanen sekä keräilijät Hannu Elo ja Juha Kauppinen.

Puheenjohtaja tiedusteli tarpeesta omalle 100-vuotisjuhlalle vuoden 2019 kansallisen näyttelyn iltajuhlan (Palmaresin) lisäksi. Ajatus sai useamman jäsenen kannatuksen. Ajankohdaksi ehdotettiin syksyä kevään näyttelyajankohdasta poiketen.

Mikko Kylliäisen esitelmän aiheena oli ”Polkupyörien nimikilvet”: Esitelmän aluksi Mikko esitteli polkupyörän määritelmää ja syntyä. Nykytiedon mukaan polkupyörä on ”keksitty” 1817 Saksassa. Suomessa on arviolta n. 1000 eri pyörämerkkiä. Jakelukanavia ovat olleet mm: Pyörätehtaat, tukkuliikkeet, osuuskaupat, rautakaupat, pyöräliikkeet. Näillä kullakin on omia tai itse koottuja polkupyöriä omine merkkeineen. Mikko esitteli kuvin useita nimikilpiä. Lopuksi Mikko kertoi eri tavoista kerätä näitä nimikilpiä ja tehdä niistä kokoelmia. Mikon esitelmä sai runsaat aplodit ja kiitokset. Erityiskiitokset tuli vielä omaperäisestä aiheesta.

Kokous päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan. Lopuksi arvottiin vielä jälkipalkinto, jonka sai tällä kertaa Vesa Järvistö.