27.4.2014

27.4.2014 Turun Postimerkkikerhon vieraana

28 Tampereen Filatelistiseuran jäsentä oli herännyt sunnuntaiaamuna ennen kukonlaulua, jotta he ehtivät kello 9.00 Vanhalta Kirkolta lähtevään tilausbussiin. Sää oli aurinkoinen ja lähtijät olivat iloisia. Aikaisen lähdön vuoksi saatoimme pitää pienen tauon Humppilassa. Kupittaan Paviljongilla olimme täsmällisesti kello 12.00. Sisällä Turun Postimerkkikerhon jäsenet toivottivat tamperelaiset tervetulleeksi heidän kokouspaikkaansa. Turun Postimerkkikerhon puheenjohtaja Pekka Rannikko selvitti tilaisuuden ohjelman ja kertoi kerhojen yhteinen tapaaminen jatkuneen vuosikymmeniä. Tämä on luonnollisesti lähentänyt myös yhdistysten jäsenten välisiä suhteita. Tapaamiset ovat hyvin lämpimiä.

Nautimme erinomaisen lounaan hyvässä seurassa. Jälkiruuan ja kahvin jälkeen piti Pekka Leppänen esityksen terveysalan mikättimistä! Mikättimet ovat pieniä kodin esineitä, joiden käyttötarkoitus on usein arvailujen varassa ja monet pitävät niitä turhakkeina! Pekka Leppänen on itse kerännyt ”terveysalan” humpuukilaitteita, ja hänen erinomainen esityksensä keskittyi näihin mikättimiin. Ihmisten kiinnostus omasta terveydestä, ulkonäöstä ja turhamaisuudesta on luonut mahdollisuuden ansaita rahaa. Seuraavassa on luettelomaisesti esitetty Pekka Leppäsen näyttämiä terveysalan humpuukilaitteita.

Italialaisia on pidetty hyvinä oopperalaulajina, mikä selitettiin 1800-luvulla johtuvan tulivuoren päästämistä rikkikaasuista, jota italialaiset joutuvat hengittämään. Rikkikaasua muodostava laite kiersi yleisön tarkasteltavana. Parantuiko ääni, voi vain arvalla, mitä muodostuva rippihappo tekee hengityselimille!

Herra Wilsonin kehittämä sokeutta ja kuuroutta parantavaa laitetta myytiin aikanaan 110.000 kappaletta. Laitteen akku piti ladata vuosittain, jolloin herra Wilson rahasti toisen kerran. Putken toinen pää palveli kuulon ja toinen pää sokeuden parantamiseksi.

Myöhemmin 1940-1950-luvulla haluttiin poistaa silmälasien käyttö myytävällä laitteella, jolla aikaansaatiin silmään ilmanpainetta.

1900-luvun alussa tarjottiin sähköhoitoa tuottavaa sähkögeneraattoria. Myyntiargumentit perustuivat: kun on kipua, on hoitovaikutusta, kipinöivä laite antoi vaikuttavuutta ja ihoärsytys annettiin eri kohtiin. Tieteellinen komitea kielsi 1930-luvulla tällaisen hoidon.

Magneettisten esineiden uskottiin vaikuttavan positiivisesti terveyteen! Myytiin ”magneettista” kampaa, joka oli valmistettu alumiinista??? Magneettinen rannerengas vaikutti terveyteen. Ohjevihkonen kielsi kuitenkin raskaana olevien naisten käyttää rengasta. Samoin nukkuessa magneettista rengasta ei saanut käyttää! Kiellot tekivät vaikutuksen ostajaan. Magneetit vaikuttivat kihtiin varpaissa, sormissa tai selässä!

Galvaaninen patteri, joka oli tehty kahdesta metallilevystä, auttoi puhdistamaan verta. 100 sivuinen ohjekirja auttoi tähän uskonvaraiseen asiaan.

Kaupan on ollut erilaisia vöitä parantamaan vatsanseudun vaivoja ja otsaripoja älykkyyttä!

Olemassa olevaa kipua on lievennetty tuottamalla kipua toiseen paikkaan esimerkiksi laitteella, jossa on 30 terävää piikkiä. Reikien kautta kipu siirtyy toiseen paikkaan.

Kauneuden kaipuu on inspiroinut laitevalmistajia. Yöllä käytettävät nenänmuotoilijat, korvien suoristajat ja hymykuoppien tehostajat ovat olleet suosittuja naisten keskuudessa. Japanilaisille naisille on myyty suun levittäjiä, jotta hymy olisi amerikkalaistyyppinen!

1940-luvulla sähköisten parturointilaitteiden yleistyessä vähenivät asiakkaat parturoinnin nopeutuessa. Partureille kehitettiin pään hierontalaitteita tukan kasvun parantamiseksi.

Myöhemmin myyntiin on tullut erilaisia hierontalaitteita mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Lumevaikutus käytetään moniin vaivoihin. Lumevaikutus voi olla esimerkiksi lääkkeen käyttäjälle positiivinen, mutta myös negatiivinen, kun esimerkiksi syöpäpotilaat hakeutuvat uskomushoitoon.

Humpuukihoidot voivat olla myös hyvin vaarallisia. Ihmisiin on käytetty radon- ja muuta säteilyhoitoa sekä vaarallisia juomia.

Pekka Leppänen esitteli mielenkiintoista aihetta hyvin uskottavalla tavalla. Yleisö palkitsi esiintyjän runsailla suosionosoituksilla.

Kokous jatkui molempien seurojen puheenjohtajien toimesta. Pekka Rannikko kertoi Aboex 2014 näyttelystä ja sen saamasta palautteesta sekä Turun Postimerkkikerhon toiminnasta, näyttelyistä ja ansiomerkkien saajista.

Tampereen Filatelistiseuran puheenjohtaja Kari Salonen kertoi seuran tapahtumisista ja kiitti sekä esitelmän pitäjää että turkulaisia erinomaisesta tilaisuudesta sekä toivotti turkulaiset ystävämme tervetulleeksi syksyllä Tampereelle.

Filatelistiliiton uusi puheenjohtaja Klaus Juvas kertoi liiton ja sen hallituksen alkutoimista, tavoitteista ja tehtäväjaoista. Kirjamessujen yhteydessä Helsingissä järjestetään postimerkinpäivänä aihefilatelistinen näyttely, johon odotetaan 8000 vierasta. Liitto panostaa myös 2017 Tampereella järjestettävään postimerkkinäyttelyyn. Klaus Juvas kertoi myös liiton tavoitteena olevan jäsenmäärän laskun pysäyttäminen. Hän tulee kiertämään parin vuoden kuluessa kaikissa liiton 71 kerhossa.

Juhani Pietilä kertoi vielä Aboex 2014 näyttelyn suunnittelusta ja mihin kannattaa panostaa, että saadaan riittävästi yleisöä. Turku-aiheinen postikortti kokoelma oli vetonaulana. 2000 vierailijaa kävi näyttelyssä.

Seuramme sihteerille Aulis Liljeroosille luovutettiin Aboex 2014 tuomaristomitali.

Huutokauppa päätti kokouksen.

Tamperelaiset hyvästelivät turkulaiset ystävät ja palasivat kotipesälle.

Keijo Kivimäki