16.4.2014

Puheenjohtaja Kari Salonen avasi kokouksen kertomalla Aboex 2014 näyttelystä. Näyttely oli ollut erinomainen. Mestariluokassa oli ollut 8 kokoelmaa. Sihteeri Aulis Liljeroos kertoi palkintoluokkien voittaneita nimeltä, joukossa oli monia seuramme jäseniä mm Jouko Kaartinen, Markku Koivuniemi, Pekka Rannikko ja Olavi Helminen (kulta) sekä Pauli Ihamäki (suuri kullattu hopea + kullattu hopea). Näyttelyn Grand Prixin sai Allan Pihl postikorttikokoelmallaan The German Empire at Sea.

Seuraava kansallinen postimerkkinäyttely on Lahdessa 10. – 12.4.2015.

Tampereen yhteiskoululla 5.4.2014 pidetystä myyntitapahtumasta kertoivat Timo Helin, Jarkko Leppänen ja Harri Nieminen. Vaikka vieraita oli hieman vähemmän kuin viime vuonna, oli myynti ollut hyvä ja kauppiaat olivat tilaisuuteen tyytyväisiä.

Heikki Kähäri oli lupautunut viime vuoden puolella pitämään esitelmän postimerkkivihoista, mutta kun hänellä oli uusia havaintoja Pohjois-Inkerin väärenteistä, hän muutti esitelmänsä aihetta. Heikki Kähäri kertoi, että hänen esittämänsä materiaali tullaan julkaisemaan Filatelisti-lehdessä. Ensikäden tiedon kuuleminen herkisti kuulijat.

eBayn huutokaupassa on ollut tarjolla Pohjois-Inkerin 1. postimerkkisarjasta väärennoksiä, joita ei ole merkitty taustan ”replica” leimalla. Väärennöksissä paperi on vaaleampaa ja painovärin sävyt ovat kirkkaammat. Lisäksi myynnissä on ollut ”fantasiamerkkejä”. Alkuperäiseen sarjaan ei kuulu 25 mk ja 50 mk arvoisia merkkejä, joita taiwanilainen myyjä kauppaa.

Heikki Kähäri kertoi lisää väärenteiden tunnusmerkkejä. Keskustan vaakunakuvio on väärenteissä suurempi kuin alkuperäisissä merkeissä. Käyttämättömissä väärennemerkeissä näkyy liima merkin oikealla puolella hammasteiden kärjissä, kun liima on kulkenut hammasteiden läpi. Soikioalueen reunoilla näkyy 3 valkoista viivaa: kaksi soikion yläosassa ja yksi soikion alaosassa. Lisäksi suurentamalla painokohtaa voidaan nähdä, että väärenteet on tehty värilaserilla. Alkuperäiset merkit on painettu kivipainossa (kaiverrettu). Väärenteissä on käytetty kampahammastusta, kun aidoissa on käytetty linjahammastusta. Väärenteiden hammaste on 12 1/4, aitojen 11 ½.

Heikki Kähäri näytti väärenne-esimerkin myös 5 mk merkistä, jossa keskustan vaakunakuvio on ylösalaisin. Hän kertoi, että myös Aunuksen merkeistä on tullut väärenteitä markkinoille.

Mielenkiintoinen ja uutta tuoretta tietoa sisältänyt esitelmä sai seuran jäseniltä ansaitut aplodit. Keskustelussa painotettiin, että myyjät tulee saada huutokaupanpitäjien toimesta kuriin.

Kokous päättyi huutokauppaan.

Keijo Kivimäki