2.4.2014

Puheenjohtaja Kari Salonen avasi kokouksen. Kimmo Antila informoi Postimuseon kirjaston aukioloajoista. Virallisesti kirjasto on auki keskiviikkoisin kello 10.00 – 15.00 ja torstaisin kello 12.00 – 18.00. Sisäänkäynti on Lapintien puoleisesta ovesta. Timo Helin muistutti seuraavan lauantain myyntitapahtumasta TYK:lla. Filateliaan kohdistuvia huomioita esittivät Mika Niininen, Pekka Höök ja Hannu Elo.

Lauri Poropudas Hämeenlinnasta oli saatu pitämään esitelmä aiheesta ”Kaiverrusmerkit”. Teräslevylle kaiverretaan viivoja ja/tai pisteitä. Väri siirtyy näistä ”urista” paperille. Mitä paksumpi ja syvempi on kaiverruskohta, sen enemmän painoväriä jää levylle ja sen tummempi on painojälki. Puhutaan syväpainotekniikasta. Kuvien kaivertaminen on erittäin hidasta, suurta ammattitaitoa vaativaa ja hyvin kallista. Viivoja saattaa olla jopa 13 kappaletta rinnakkain millin levyisellä matkalla. Yksivärinen kuvan osio tehdään ”rasteroimalla” pinta hyvin säännönmukaisella pistekentällä. Toiset kaivertajat käyttävät viivoitusta ja toiset pisteitä kaivertamisessa enemmän. Kaivertamisen traditio on siirtynyt mestarilta kisällille. Teräslevyjä aikaisemmin on käytetty kuparilevyjä, jotka painettaessa muokkaantuvat, eivätkä sovellu suurien sarjojen tuotantoon. Painettaessa monivärisiä postimerkkejä kaiverrustekniikkaa käyttäen tarvitaan jokaiselle värille oma kaiverrettu painosylinteri.

Syväpainotekniikkaan kuuluu myös etsaamalla eli syövyttämällä valmistetut painosylinterit. Hapolla syövytetään kuopat. Vanhimmat postimerkit ovat kaiverrusmerkkejä. Kaivertamista käytettiin alun perin merkkien väärentämisen vaikeuttamiseksi. Suomessa 30-luvun kuvamerkit on tehty kuparilevyille pienien painosmäärien vuoksi. Kuparilevyjä on käytetty Suomessa 1950-luvulle asti, minkä jälkeen siirryttiin teräslevyihin.

Suomessa on luovuttu kaiverruspostimerkkien painamisesta. Ruotsi painaa vuosittain 2-3 omaa kaiverrusmerkkiä sekä Tanskan kaiverrusmerkit. Lauri Poropudas esitteli useita eurooppalaisia kaivertajia nimeltä ja miten jotkut heistä signeeraavat kaiverruksensa nimikirjaimin tai piilotetuin kuvin. Pienikin yksityiskohta saadaan merkkiin kaiverrettuna ja voidaan nähdä suurennoksessa. Kaiverruspostimerkit ovat taideteoksia!

Suomessa painetaan postimerkit nykyään offset-tekniikalla. Pienet eriväriset väripisteet muodostavat kuvioita. Merkkien yksityiskohdat ovat suurennettuna ”suttuisia”. Ruotsissa on myös kaiverrustekniikan ja offset-tekniikan yhdistelmäkäyttöä nykyään runsaasti.

Esitelmän jälkeen Lauri Poropudas vastasi auliisti yleisön moniin kysymyksiin. Kuulijat saivat perusteellista ja yksityiskohtaista tietoa hienossa muodossa! Yleisö kiitti esitelmän pitäjää aplodein.

Arpajaisten jälkeen oli huutokauppa.

Keijo Kivimäki