27.1.2016

Tuore puheenjohtajamme Juha Valtonen avasi kokouksen ”uudella nimikoidulla nuijallaan”. Postimuseolla 20.1.2016 pidetty yhteistapahtuma poiki neljä uutta jäsenhakemusta. Kokous hyväksyi Tampereen Filatelistiseuran jäseniksi Jukka Vihosen, joka oli paikalla, sekä Rauno Aallon, Tero Ahteen ja Toivo Auran.

Puheenjohtaja oli tehnyt monipuolisen yhteenvedon edellisessä kokouksessa tehdyistä jäsenkyselyistä. Puheenjohtaja lupasi pitää kyselyn tulokset mielessään, kun toimintaa suunnitellaan ja kehitetään. Paikalla olleiden jäsenten mielestä tärkeimpiä kokousten aiheita olivat esitelmät, huutokaupat, lyhyet esittelyt, havainnot, myyntitapahtumat ja näyttelyt, yhteiset retket Turkuun sekä Olville ja yhteistyö Postimuseon kanssa. Esitelmien pituus ei saisi ylittää 45 minuuttia! Tieto on valttia ja siksi esitelmät ja lyhyet esittelyt ovat jäsenistömme suosiossa. Niiden sisältötoiveet painottuivat muun muassa klassisen filatelian alueelle ja erityisosaamisten esittelyyn, josta esimerkkinä voisi olla vesileimojen tunnistaminen.

Juha kertoi jäsenistön keräilyalueiden tietojen keräämisprojektista. Netissä on myös kaavake sitä varten. Jos ja kun tiedot julkaistaan, tullaan asianomaiselta kysymään lupa tietojen julkaisemisesta. Kerätyn tiedon tavoitteena on palvella jäsenistön keräilyharrastusta. Puheenjohtaja pyysi vielä paikallaolijoita kirjoittamaan toiveaiheista, joista haluaisi kuulla lyhyissä esityksissä. Tämä palvelee esitysten pitäjien rekrytoinnissa.

Välillä katkenneen keräilyesittelyn aloitti uudelleen Jarkko Leppänen. Moninainen lapsuuden keräily sai väistyä ja antaa tilaa filatelialle vuonna 1975. Postimerkkeily sai kiinteät muodot Raumalla 1980 – 1986 nuorisofilatelian parissa. Aluksi kohteina olivat Suomen ja Tanskan päälajit ja myöhemmin myös Norjan. Opiskeluaika aiheutti tauon filatelian keräilyssä, mutta valmistuttuaan Hervannasta sähköosastolta Jarkko aloitti aihefilatelian keräämisen, aluksi aiheena oli sähkö! Työelämä vei myös Helsinkiin, missä hän liittyi vuonna 1993 Helsingin Aihefilatelisteihin. 1. kokoelma oli nimeltään ”Sähkö muutti maailman”. Jarkko on tehnyt useita yhden kehyksen kokoelmia välipaloina. Leijonamerkkien vm 1889 ja vm 1963 sekä Rauman postihistorian kerääminen tulivat Jarkon keräilykohteiksi. Vuonna 2007 Jarkko esitti Tavastexissä 5 kehyksen kokoelman Rauman postihistoriasta ja vuonna 2009 Tamfilassa Jarkko esitti 6 kehyksen kokoelman Suomen vaakunamalli 1889.

Mielikuvitushenkilö Vihtori sai syntynsä TamCollectissa 2015, kun Jarkko esitteli ”Vihtorin kesämatka Suomessa” 1900-luvun alun postikorttien ja totuudenmukaisten muiden tapahtumien ja henkilöiden höystäessä mielikuvitusmatkaa.

Jarkko kertoi myös sähkekokoelmastaan ja sen syntyyn vaikuttaneista tekijöistä. Myös Tampere-aiheiset sähkeet Tampere-leimoin sekä mainossähkeet ovat tällä osa-alueella Jarkon aiheina. Monipuolisena keräilijänä Jarkolla on monia keräilyn aihealueita, jotka ovat hautuneet mielessä valmiin materiaalin odottaessa varastossa.

Jarkko sai raikuvat aplodit erinomaisesta esityksestään. Jarkko Leppäsen ”lyhyt keräilyesittely” oli upea ja laaja kokonaisuus omasta keräilystään, mutta se asetti turhan kovan mallin muiden tuleville esityksille. Näin korkeaa tasoa ei odoteta muilta!

Kari Salonen kertoi Postimuseolla 20.1.2016 toteutetusta keräilystä kiinnostuneiden, Systeemi.net ja Postimerkkipalvelu Vetolan asiakkaiden tapaamisesta. Kari Salonen antoi runsaat kiitokset Vesa Järvistölle, Hannu Vetolalle sekä Postimuseolle onnistuneesta illasta. Paikalla oli 21 henkilöä, jotka eivät ole olleet Tampereen Filatelistiseuran toiminnassa mukana. Heidän kesken arvottiin Zeppelin-merkki, jonka voitti uusi jäsenemme Toivo Aura. Hyvä aloitus jäsenenä!

Hannu Vetola kertoi Punaisen Ristin merkkien havaituista väärenteistä. Mika Niininen esitti muutaman hyvin eksoottisen lähetyksen maista, jota julkaisevat ”postituoreita merkkejä” keräilijäpusseissa. Sinikka Viskari esitti tuoreen Jyväskylästä lähetetyn kuoren, jossa oli eriskummallinen printattu numerosarja. Numeroita epäiltiin jonkinlaisiksi postin lähetysten tutkimusnumeroiksi?

Ilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki