24.4.2016

24.4.2016 Turun vierailu

Bussi lähti sunnuntaiaamuna kauniin, mutta viileän sään vallitessa Tampereelta kohti Turkua. 30 seuramme jäsentä oli ottanut turkulaisten vierailukutsun tosissaan. Turussa alkoi sataa vettä. Olisimme toivoneet parempaa säätä ystäviemme luona, mutta erittäin runsaslukuisen isäntäväen toiveista huolimatta taivas oli pilvien peitossa ja vuodatti päällemme vesipisaroita. No, me tamperelaiset emme ole sokerista! Sisällä Turun postimerkkikerhon uusi puheenjohtaja Matti Lempiäinen avasi kokouksen ja toivotti meidät lämpimästi tervetulleeksi Kupittaan paviljongille. Matti kertoi iltapäivän ohjelman sekä lyhyesti Filatelistiliiton kuulumisia.

Kun Tampereen Filatelistiseuran uusi puheenjohtaja Juha Valtonen ei sairastumisensa vuoksi päässyt Turkuun, otti tamperelaisten pitkäaikainen puheenjohtaja Kari Salonen puheenvuoron. Kari kertoi vierailulla olevan yli 50-vuotiset perinteet. Hyvää kannattaa vaalia! Hän kertoi myös ensi vuonna tapahtuvasta Finlandia 2017 näyttelystä, mitä varten tarvitaan runsaasti kunnossa olevia näyttelykehyksiä. Jukka Kaivanto vastaa kehysten ”tuunaamisesta” Tampereella. Kari toivoi turkulaisten antavan talkooapua näyttelyn pystyttämisessä keväällä 2017! Kari Salonen kertoi Filatelistiliiton vuosikokouksesta ja kuulumisista kokouksessa paikallaolleena. Hän toivotti turkulaiset tervetulleeksi runsaslukuisena vierailulle Tampereelle ensi syksynä.

Juhani Pietilä kertoi Jyväskylässä pidetystä Nordea 2016 näyttelystä, mikä oli normaali pohjoismainen näyttely. Hän arvioi, että näyttelyiden pitäminen tulee harvenemaan. Eräänä syynä on, että uusia kokoelmia tulee näytille vähän. Tuomaristossa oli runsaasta ulkolaisia tuomareita, mikä näkyi suomalaisten kokoelmien arvioinneissa. Hän kehotti kokoelman tekijöitä lisäämään kaikki tiedot, muun muassa harvinaisuuksista. Hän kertoi Erkki Toivakan ( 90-vuotta) kokoelmasta. Toivakka oli suurennuksin esittänyt harvinaisuudet ja oli saavuttanut mestariluokan klassisen filatelian luokassa. Finlandia 2017 tulee olemaan suomalaisen filatelian katselmus!

60 paikalla olevan kesken arvottiin perinteinen kiinnitys Zeppelin merkkiin. Kiinnitys meni jälleen Turkuun!!! Puheenjohtaja Matti Lempiäinen lopetti kokouksen.

Kokousväki nautti hyvässä seurassa maittavan ja monipuolisen lounaan turkulaisin höystein!

Jukka Suhonen piti esitelmän aiheesta ”Suomalaista tiedettä ulkomaille”. Tutkijat pyytävät muiden tutkijoiden raporttien kopioita oman tutkimustyönsä lähdeaineistoksi. Aiemmin pyynnöt on välitetty korttien avulla. Jukka Suhonen on kerännyt näitä kortteja ja tutkinut niiden käyttöä.

Charles Darwin ja Gregor Mendel sekä monet heidän aikalaisensa lähettivät jo toisilleen kopioita tutkimuksistaan. Nykyään pyynnöt välitetään sähköpostilla, joten korttien lähettäminen on loppunut. Esitelmän pitäjä esitti sisällysluettelon aiheestaan. Tutkija lähettää artikkelin tutkimuksestaan johonkin tiedelehteen, joka hyväksyy tai hylkää julkaisemispyynnön. Lehti tekee artikkelista taittovedoksen ennen julkaisua ja lähettää sen tutkijalle. Tutkijalla on lyhyt aika reklamoida tekstiään. Lehti julkaisee artikkelin ja tekee siitä eripainoksen, joista tutkija voi lähetellä kappaleita (kopioita) muille tutkijoille, kun tutkija on saanut pyynnön eripainoskortilla. Nämä kortit voivat olla ehiöitä tai tavallisia kortteja. Jukka Suhonen esitteli suomalaisia tutkijoita ja heille lähetettyjä eripainoskortteja. Esitetty materiaali oli havainnollinen. Kortit olivat lähetetty melko lyhyen ajan sisällä ja vastaanottajina olivat muutamat tutkijat. Jukka Suhonen kertoi, että monet tutkijat olivat heittäneet eripainoskorttinsa roskiin. Nämä eripainoskortit ovat tieteen historiaa. Mielenkiintoinen aihe sai ansaitut aplodit.

Iltapäivä päättyi huutokauppaan. Jarmo Lampi alias Jamppa toimi meklarina hienosti ja tehokkaasti.

Miellyttävän iltapäivän jälkeen seuramme jäsenet suuntasivat Tampereelle vähän viisaampina ja kokemusrikkaampina!

Keijo Kivimäki