22.3.2017

Puheenjohtaja Juha Valtonen toivotti seuran jäsenet tervetulleeksi seuran kevätvuosikokoukseen.

Kevätvuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin Tero Sisto ja sihteeriksi Pentti Hyvönen sekä pöytäkirjan tarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi Jukka Kaivanto ja Esko Tirkkonen.

Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi kokoon kutsutuksi, lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Työjärjestys hyväksyttiin. Rahastonhoitaja Harri Nieminen esitteli tilinpäätöksen, johon kuului toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase. Seuran 98. toimintavuosi osoitti tappiota 1885,25 euroa.

Esko Tirkkonen esittäytyi ja kertoi omasta keräilystään. Hän on keskittynyt keräämään M63 0,05 markan violettia merkkiä lisämerkkinä erilaisilla lähetyksillä. Tilauseriä 1964 – 1973 on arkkeina 12 kappaletta ja vihkoina 1963 – 1974 21 kappaletta. Vihkot AV2, Av3, AV4, AV5 ja AV7 on julkaistu. Esko on osallistunut kokoelmallaan ”Malli 1963 viiden pennin violetin käytöstä” näyttelyihin. Näyttelyn tulos oli 61 pistettä, hopeoitu pronssi. Kokoelmasta puuttuu vielä jokunen kohde: sähke, sokeainkirje, saantitodistus, kotiinkanto.

Raimo Uusinoka esitteli lyhyesti Bulgarian alueen lähetyksiä 1850-luvulta alkaen. Turkkilaiset hyökkäsivät vuonna 1855 venäläisiä vastaan. Raimo Uusinoka esitti tältä ajalta kirjeen. Krimin sodan ajalta hän esitti myös Varnasta 4.8.1984 kotijoukoilta lähetetyn kirjeen Ranskaan. Samoin Konstantinopolista Sofiaan ja Felibestä Sarajevoon lähetetyt kirjeet. Raimo esitteli myös Rusesta (Tonavan rannalla Levantissa itävaltalainen postitoimipaikka) lähetetyt kirjeet toinen Wieniin 4.10.1864 ja toinen Varnaan. Hän näytti myös yksityisen postitoimiston Donauer Damfschifferkert-Geschellschaftin kautta lähetetyn postikortin Dudesta Budabestiin (Pestin puolelle). Raimo Uusinokan kokoelmat aiheesta ovat laajat ja korkeatasoiset.

Ilmoitusasioina oli muun muassa Hyvinkään Postimerkkikerho järjestää 22. – 23.4.2017 juhlanäyttelyn. Postimerkin päivää vietetään 6.10.2017. Näin päätti Filatelistiliiton hallitus. Posti ei ole mukana järjestelyissä!!! Postimerkin päivää on vietetty 1930-luvulta alkaen. Leiketalkoot ovat 29.3. ja kehystalkoot 30.3.2017. Timo Helin kertoi 1.4.2017 pidettävästä myyntitapahtumasta TYK:llä. Pöytävarauksia voi tulla vielä lisää, nyt 10 kauppiasta. Kahvioon tarvitaan apuvoimia lisää!

Mika Niininen kertoi Finlandia 2017 näyttelyn sivussa pidettävästä iltakirpputorista torstaina ja perjantaina 25.-26.5. Telakan yläkerrassa. Juha Valtonen näytti Saksasta 1920-luvulla lähetetyn arvottoman kokonaisen näytepakettilähetyksen, joka oli myös kirjattu.

Illan esitelmän piti Marko Kulmala aiheesta ”Postcrossing”. Hän kertoi aluksi omasta nuorisofilateliastaan ja postcrossingin yhtymäkohdista filateliaan. Postcrossing on kansainvälinen projekti lähettää ja vastaanottaa postikortteja. Portugalilainen Paulo Megalhaes perusti järjestelmän vuonna 2005. Tietojärjestelmän avulla jokainen mukaan ilmoittautunut saa ja lähettää yhtä monta korttia. Kone arpoo saajan. Lähetyksen jälkeen uuden osoitteen saa, kun on järjestelmään ilmoittanut kohteen koodin. Myös saatu lähetys kirjataan saapuneeksi järjestelmään. Järjestelmä on reaaliaikainen. Järjestelmässä on 670.000 aktiivikäyttäjää. Sivusto rahoitetaan mainostuloilla. Käyttäjälle järjestelmä on ilmainen. Mukana on 206 maata, mukana omana maanaan mm. Ahvenanmaa. Joka kuukausi järjestelmään kirjautuu noin 400.000 lähetystä. Järjestelmän kautta on lähetetty noin 40 miljoonaa kortta. Jäsenistä suurin osa on naisia. Suurimmat jäsenmäärämaat ovat: Saksa, Venäjä, USA, Hollanti, Taiwan, Kiina ja Puola. Suomessa on väkimäärään nähden eniten jäseniä.

Postcrossing-yhdistyksen sivustolta saa lisätietoja. Jäsenien mukanaolon syyt ovat erilaisia. Joillakin syyt ovat filatelistisia. Yhdistyksen kokouksista ja tapahtumista julkaistaan omat kortit ja leimat. Tapahtumiin osallistuu usein myös ulkolaisia vieraita. Postcrossingista on julkaistu Suomessa 2013 oma postimerkkisarja.

Kuulijat kuuntelivat filateliaa lähestyvää harrastustietopakettia innostuneina ja antoivat äänekkäät suosionosoitukset Marko Kulmalalle hyvästä ja selkeästä esityksestä.

Kokousilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki