21.2.2018

Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti illan esitelmänpitäjän Seppo Toivosen ja Saara Holopaisen tervetulleeksi. Saara Holopainen oli tullut postimerkin päivänä 12.2.2018 Tullintorin postissa seuran myyntipöydän ääreen. Hänellä oli filatelistista materiaalia, jonka hän halusi realisoida. Mielenkiintoinen materiaali oli myynnissä illan huutokaupassa. Tämä myyntitapa osoittautui sekä myyjälle että seuran huutokauppatapahtumalle suotuisaksi! Seuraan kuulumattomat henkilöt voisivat myydä tarpeettomat filatelistiset kohteensa tällä tavalla!

Puheenjohtaja ilmoitti suru-uutisen: seuran jäsen Seppo Karuvaara on poistunut keskuudestamme. Seuran jäsenet pitivät hiljaisen hetken.

Puheenjohtaja muistutti Olville ja Iisalmen Postimerkkimuseolle tehtävästä retkestä 9.3.2018. Lähtö on Vanhalta kirkolta kello 12.00. Turkulaisten vieraaksi lähdemme 18.3. kello 9.30 myös Vanhalta kirkolta. Riihimäen Postimerkkikerho täyttää 75 vuotta. Riihimäellä on juhlanäyttely 24. – 25.2.2018. Tor-Björn Bredenberg esitteli USA:sta postitetun ikimerkillä varustetun kortin ja Vesa Järvistöllä oli helsinkiläisen kauppiaan Viipuriin lähettämä vuoden 1886 hintalista, jossa oli myynnissä vuoden 1856 merkkejä 10 mk/100 kpl!

Puheenjohtaja kiitti Raija Toiviota postimerkin päivän järjestelyistä 21.2.2018 Tullin torilla sekä hänen laatimastaan muistiosta, joka käsitteli postimerkin päivän järjestelyjen kehittämistä. Puheenjohtaja luki muistion ja lupasi, että Raija Toivion erinomaiset kehitysideat otetaan huomioon seuraavassa tapahtumassa. Tullintorilla oli useita henkilöitä käynyt kysymässä filatelian keräämiseen ja myymiseen liittyvää informaatiota.

Puheenjohtaja mainitsi, että Postimuseon järjestämissä talkoissa oli 6 seuran jäsentä. Mikko Nykänen Postimuseosta tulee pyytämään osallistujia talkoisiin kevään aikana useampaan kertaan!

Vilkkaan keskustelun aiheutti syksyn näyttely- ja myyntitapahtuman pitopaikka: pidetäänkö tapahtuma perinteisissä TYK:n tiloissa vai Vapriikissa? Molemmat pitopaikat saivat perusteltuja kannatuspuheenvuoroja. Timo Helin ottaa vielä yhteyttä kauppiaisiin ja Postimuseoon. Jukka Kaivanto kertoi lyhyesti vuonna 2019 järjestettävän juhlanäyttelyn järjestelyistä. Juha Valtonen esitti, että filatelistisen näyttelykokoelman rakentamiseen tarkoitettu kurssi järjestetään 5.5.2018 liiton kanssa yhdessä. Seuran hallitus keskustelee vielä paikasta ja budjetista.

Seppo Toivosen esitelmä halusi vastata kysymykseen ”Kulkiko posti Lahdessa 1918?”. Lahti kuului rintaman etelän puoleiseen punaiseen alueeseen. Hän kertoi vapaus- ja kansalaissodan taustasta, postin merkityksestä näissä poikkeusoloissa sekä Suomen historiasta.

Punaisella alueella Helsingissä julisti Toimeenpaneva komissio vallankumouksen alkaneeksi 28.1.1918. Kaikki vanhan keisarillisen ajan toiminnot piti korvata uusilla, sillä ”vallankumous on ehdoton”. Esimerkiksi posti tuli korvata uudella organisaatiolla, jolloin postia tuli johtamaan hyvin kokematonta, mutta aatteellista väkeä. Koko virkavallan kukistuminen oli tavoitteena. Jo sunnuntai-iltana Lahden punakaarti otti haltuunsa Lahden poliisiaseman. Postimestariksi nimitettiin postinkantaja Kalle Syvänen. Postivirkailijat aloittivat lakon, jolloin postinkulku keskeytyi. Neuvottelujen jälkeen helmikuun viimeisellä viikolla postinkulkeminen aloitettiin uudelleen.

Sodan aikana sekä valkoisella että punaisella puolella kulkivat siviiliposti ja kenttäposti hyvin. Seppo Toivonen esitteli punaisella Lahden alueella lähetettyjä kortteja ja kirjeitä, jotka keväällä 1918 olivat kulkeneet nopeasti alueen sisällä. Seppo Toivonen kertoi havainnollisesti myös ihmisten mielialoista. jotka tulivat hyvin ilmi lähetetyistä korteista ja joistakin säilyneistä kirjeistä. Taisteluja Lahden alueella käytiin 11.4. -1.5.1918. Saksalaiset valtasivat Lahden 19.4.1918 ja punaiset ottivat haltuunsa Hennalan. Valkoiset johtajanaan virolainen Hans Kalm ja saksalaiset tapasivat 20.4.1918 Asikkalan Anianpellossa. Vapun jälkeen taistelut Lahden seudulla loppuivat postilähetyksistä päätellen. Sodan aikana rintamalinjan yli posti kulki huonosti. Leimoista päätellen kesto saattoi olla pitkä! Seppo Toivonen esitti mielenkiintoisia 8.5. ja 13.5. leimattuja kortteja, jotka kertoivat osaltaan aikaisemmista postilähetyksistä.

Hennalan vanhasta varuskunta-alueesta muodostettiin suuri vankileiri. Seppo Toivonen kertoi vankileirin säännöistä ja postikortein tapahtuneesta hyvin suppeasta viestien vaihdosta vankien ja omaisten välillä. Vankileirin kasvatusosaston päiväkirjasta voidaan nähdä jaettujen korttien määrä. Valmiiksi painetuissa korteissa luki: Vankileirin postikortti ja leimana Lahden vankileiri. Paketeissa sai lähettää vangille vain vaatteita, mutta ei ruokaa. Nälkä ja levinneet taudit niittivät julmasti satoaan vankien keskuudessa. Seppo Toivonen kertoi ja näytti postitusten avulla, että posti kulki punaisella puolella hyvin ja rintaman yli viiveellä. Esitelmän pitäjä sai mielenkiintoisesta esitelmästään raikuvat aplodit ja esitelmän jälkeen hän näytti ainutlaatuista ja vaikuttavaa sotaa ja sodan jälkeistä ajanjaksoa käsittelevää kuvakokoelmaansa ja keskusteli kiinnostuneiden kuulijoiden kanssa. Seppo Toivonen käytti tehokkaasti ajan, joka oli lyhentynyt kokousteknisesti. Puheenjohtaja Juha Valtonen kiitti Seppo Toivosta kuuluvasta äänestä, havainnollisuudesta kuvaillessaan, miten oli eletty ja esitystavastaan, joka näytti postin kulkeneen Lahden alueella sodan vuosina.

Arpajaiset ja huutokauppa päättivät kokouksen.21

 

Keijo Kivimäki