7.3.2018

Puheenjohtaja Juha Valtonen toivotti seuran jäsenet kokoukseen tervetulleeksi. Markku Lahtinen Kangasalta oli saapunut kokoukseen ”uutena jäsenenä”. Hän kävi esittäytymässä kokoukselle kuitenkin jo vuonna 2016 tai 2017, mutta jäsenyysasiat olivat ilmeisesti jääneet kesken. Puheenjohtaja toivotti hänet tervetulleeksi. Nyt hänelle tullaan toimittamaan jäsennumero.

Hannu Vetola muistutti perjantaina 9.3.2018 kello 12.00 alkavasta Olvi-retkestä. Bussi lähtee Vanhalta kirkolta. Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho tulee kertomaan majoituksesta ja iltaohjelmasta. Lauantaina on Olvihallissa postimerkkien myyntitapahtuma ja huutokauppa. Esitelmät, joiden pitäjinä ovat Hannu Vetola ja Risto Pitkänen, alkavat kello 12.00. Bussin lähtö takaisin Tampereelle alkaa noin 15.00 – 15.30. Bussimatka maksaa osallistujalta 50 €. Hannu Vetola muistutti, että seuraavan HTO-huutokaupan kohteet on oltava järjestäjällä 16.3.2018 mennessä.

Turun Postimerkkikerhon vieraaksi lähdemme 18.3.2018. Bussi lähtee kello 9.30 Vanhalta kirkolta. Puheenjohtaja muistutti vielä, että kahden viikon kuluttua on kevätvuosikokous. TamCollect-tapahtumat tullaan jatkossa järjestämään keväällä TYK:llä ja syksyllä Vapriikissa Postimuseon tiloissa. Jarkko Leppänen on tässä näyttelyasiassa seuran ”voimavara”!

Timo Helin kysyi jäseniltä, miten seuran kotisivuja tulisi uudistaa? Hän pyysi kehitysehdotuksia hänelle toimitettavaksi. Jukka Kaivanto kertoi 100-vuotisnäyttelyn kotisivutarpeista. Muun muassa näyttelyn palkintoluettelot tulevat sivuille. Samoin seuran ja liiton sivustoille tulee saada yhteys. Juha Valtonen kertoi lyhyesti uusille seuran jäsenille, että Tampereen Filatelistiseura on Suomen vanhin suomenkielinen postimerkkiyhdistys ja juhlanäyttely tullaan pitämään Pirkkahallissa keväällä 2019. Timo Helin kertoi, että kevään keräilytapahtumaan 21.4.2018 on kauppiaiden osallistumiskysely käynnissä.

Mika Niininen kertoi Riihimäen Postimerkkikerhon pidetystä juhlanäyttelystä ja illallisista, joiden yhteydessä myös oman seuramme jäseniä palkittiin.

Juha Valtosen esitelmän aihe oli ”Postimerkkivaltiot”. Käsitteenä postimerkkivaltio on monitahoinen. Onko valtio pinta-alaltaan tai merkitykseltään pieni? Onko postimerkeillä suuri taloudellinen merkitys tälle valtiolle? Tekniikan Maailma-lehti on tehnyt oman tutkielmansa ja tutustumismatkansa eräisiin postimerkkivaltioihin vuonna 2013. Tätä artikkelia Juha Valtonen siteerasi eräänä esitettynä näkökantana. Postimerkkivaltiot keskittyvät Karibian merelle ja Eurooppaan. Eurooppalaisia valtioina ei-itsenäiset julkaisijat ovat mm. Ahvenanmaa, Färsaaret, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Lichtenstein, Malta, Mansaaret, San Marino, Monaco, Vatikaani sekä pinta-alaltaan suuri Grönlanti että pinta-alaltaan suuret ja itsenäiset maat Islanti ja Luxemburg.

Pienten postihallintomaiden järjestö Sepacin perusajatus oli, että jäsen on eurooppalainen, postihallinnon tulee olla itsenäinen, markkina-alue tulee olla pieni ja yli 50 % asiakkaista tulee olla ulkolaisia. Andorra ei tästä syystä kuulu joukkoon, kun postihallinto ei ole itsenäinen, vaan alueella on sekä Ranskan että Espanjan postin toimittamat omat postilaatikot. Andorran sisällä lähetetty posti ei maksa mitään.

Pienten postimerkkimaiden merkkien välittäjänä toiminut espanjalainen agentti myi firmansa Afinsalle, joka osti Europa Cept-merkkejä pois markkinoilta. Espanjalaiset eläkeläiset menettivät rahansa tässä keinottelussa.

Postimerkkivaltiot ovat pinta-alaltaan hyvin erilaiset: Vatikaani on Roomassa muutama kortteli ja Ahvenanmaa, Luxemburg ja Färsaaret ovat jättiläisiä. Asukasmäärältään Vatikaani ja Ahvenanmaa ovat pieniä ja suuria ovat Luxemburg ja Malta. Alueita voidaan verrata myös asukasluvun tiheydellä. Ahvenanmaalla on asukasta kohden eniten maa-aluetta. Suurin osa alueista kuuluu Euroopan Unioniin. Ahvenanmaa kuuluu Unioniin, mutta ei EU:n verounioniin. Se käyttää hyödykseen verovapaata myyntiä laivoilla sekä nettikauppapostitusta Suomeen. Joku maa ei kuulu Unioniin, mutta käyttävät euroa.

Monien pienten postimerkkimaiden historiallinen taustoja ovat: vanha ruhtinaskunta, brittien merivalta, autonomia, matkailu tai puhtaat veroparatiisimaan edut. Omilla postimerkeillä saadaan lisätuloja, korostetaan omaa erilaisuutta ja ”itsenäisyyttä” tai alueet ovat eristyneitä saaria.

Esitelmänpitäjä jaotteli postimerkkimaita monella eri tavalle ja loi kuulijalle havainnollisen kuvan pienten postimerkkivaltioiden tavoitteista ja tilasta. Monaco on julkaissut alueista eniten postimerkkejä. Merkkijulkaisuja vuodessa on eniten Guernseyllä ja Mansaarilla. San Marinon merkit kulkevat pääsääntöisesti välittäjien kautta.

Merkkien keräilijöiden kohdealueet voidaan jakaa kielialueiden mukaan: englanti, italia, ranska, saksa, pohjoismaiset kielet, saksa ja espanja. Vatikaani julkaisee ylivoimaisesti eniten merkkejä asukasta kohden. Seuraavaksi eniten julkaisee Monaco ja Luxemburg julkaisee vähiten. Vuosilajitelmien hinnoilla mitattuna on Monaco kallein ja Ahvenanmaa halvin. San Marino on kaupallisin julkaisija.

Juha Valtosen esitelmä oli ajankäytöltään erinomainen ja sisällöltään johdonmukainen. Yleisön joukosta kuului selkeäsanaisia kiitos-huudahduksia ja mielenkiintoinen esitys antoi kuulijoille varauksettoman ihailun ja tyytyväisyyden tunteen.

Illan lopuksi oli arvonta ja huutokauppa.

 

Keijo Kivimäki