20.10.2018 Turkulaiset Tampereella

20.10.2018 Turkulaiset Tampereella 60-vuotisjuhlatapaaminen

Tamperelaiset vierailivat Turun Postimerkkikerhossa syksyllä 1958 ensimmäisen kerran. Tapaamiset ovat jatkuneet keväällä Turussa ja syksyllä Tampereella. Juhlatapaamisen kunniaksi tapaaminen järjestettiin Tampereen Työväen Teatterin vanhalla puolella. Turkulaiset saapuivat sovitusti kello 12.15 perinteikkääseen tamperelaiseen teatterirakennukseen. Kolmannen kerroksen lämpiössä Tampereen Filatelistiseuran puheenjohtaja Juha Valtonen toivotti noin 30 turkulaista tervetulleeksi yhteiseen juhtatilaisuuteemme. Iloinen seurue siirtyi tilaisuuden aluksi katsomaan Kellariteatteriin näytelmää ”Vakavuusongelma”, joka hyvin kuvasi tamperelaista kunnallista toimintaa. Väliajalla nautimme suolapalat kuohujen kera.

Kolmannen kerroksen suuressa juhlahuoneessa pidettiin lyhyt virallinen tapaamisosio. Puheenjohtaja Juha Valtonen kertoi vanhojen aikojen tapana olleen, että tällaisessa tilaisuudessa Turussa nautittiin akvaviittiä. Hän luovutti Turun Postimerkkikerhon puheenjohtajalle Matti Lempiäiselle pullon akvaviittiä muistona hyvistä yhteisistä ajoista. Matti Lempiäinen luovutti puolestaan tamperelaisille kaksi Turku-aiheista kirjaa. Kari Salonen luovutti turkulaisten entiselle puheenjohtajalle Pekka Rannikolle kaiverruksen Saaris-mallin merkistä.

Tampereen Filatelistiseura luovutti ”Kultaisen suurennuslasin” numero 4 pitkäaikaiselle jäsenelle ja filatelian syvälliselle tutkijalle Hannu Elolle seuran eteen tehdystä pyyteettömästä työstä. Samoin puheenjohtaja luovutti ”Kultaisen suurennuslasin” numero 5 seuran erittäin pitkäaikaiselle jäsenelle ja aktiiviselle havaintojen tekijälle Pekka Höökille seuran eteen tehdystä työstä. Paikalla olijat antoivat palkituille raikuvat aplodit.

Juha Valtonen luovutti Tampereen Filatelistiseuran ”Vuoden filatelisti”-palkinnon seuran pitkäaikaiselle entiselle puheenjohtajalle Kari Saloselle. Turun Postimerkkikerho on lahjoittanut arvokkaan kiertopalkinnon tamperelaisille.

Juhlaväki nautti maukkaan lounaan ”seisovasta pöydästä”.

Mikko Kylliäinen piti juhlaesitelmän ”Hjalmar Hagelberg”, joka oli vanha tamperelainen postimerkkikauppias. Hän syntyi vuonna 1864, opiskeli Dresnenissä ja toimi liikemiehenä ja kirjakauppiaana Tampereelle. Esitelmänpitäjä pääsi kiinni tuiki tuntemattoman henkilön toimintaan digitalisoitujen vanhojen sanomalehtien ilmoitusten kautta. Tällaisen tiedon saaminen on ollut hankalaa, varsinkin kun harrastustoiminnasta ei ole kirjoitettu mitään. Jälkiä on jäänyt erittäin vähän!

Hagelberg mainostaa vuonna 1881 sanomalehdessä ”postimerkkejä kaikista maista”. Hän oli tällöin 16-vuotias. Samaan aikaan lehdissä ilmoitti 5 muuta kauppiasta myytävistä postimerkeistä. Keräilijöitä on siis Tampereella ollut. Samana vuonna ilmoitettiin, että ”kopeekkahintaisia postimerkkikokoelmia on myynnissä”. Mikko Kylliäinen oli kerännyt vuosien 1881 – 1893 väliseltä ajalta postimerkkien osto- ja myynti- ilmoitukset. Myynti-ilmoituksia oli 66 %, ostoilmoituksia 31 % ja muita ilmoituksia 3 %.

Hjalmar Hagelberg perusti vuonna 1866 Tampereen Sanomat ja kustansi sitä vuoteen 1893 asti. Lehdissä mainostettiin seuraavin argumentein postimerkkejä: ”ulkolaisia postimerkkejä”, ”ulkolaisia halpahintaisia postimerkkejä” ja ”käytettyjä ulkolaisia postimerkkejä”.

Halgelberg oletettiin saaneen myytävät merkkinsä kirjakauppansa ja kustantamonsa kirjeenvaihdosta. Myös siihen aikaan postimerkkejä käytettiin maksuvälineinä, jolloin niitä saattoi myyntitapahtumassa tulla myyjälle. Hagelberg mainosti lehdessään postimerkkien ostamisesta: ”käytettyjä postimerkkejä”, ”käytettyjä kotimaisia postimerkkejä”, käytettyjä ehiökuoria”. Hänellä oli myös kansainvälisiä yhteyksiä muun muassa Dresnenin filatelistiyhdistykseen.

Hjalmar Hagelberg luopui vuonna 1893 kirja-alaan liittyvistä yrityksistään ja hän panosti aikansa sen jälkeen vapaapalokunnan toimintaan. Hjalmar Hagelberg kuoli vuonna 1904. Myynti-ilmoituksista ei voi päätellä keräsikö Hagelberg itse postimerkkejä, mutta konkurssin jälkeen vuonna 1903 myytiin julkisessa huutokaupassa iso kokoelma postimerkkejä. Filatelistiseura perustettiin vuonna 1919.

Esitelmän pitäjä esitti palan tamperelaisilta piilossa olleesta postimerkkeilyn historiasta johdonmukaisesti ja selkeästi. Yleisö antoi raikuvat suosionosoitukset Mikko Kylliäiselle.

Arpajaisten jälkeen suoritettiin perinteinen Zeppelin-kiinnityksen arvonta. Arpa suosi turkulaista Raili Alhoa. Hän sai ensimmäisen kiinnityksen merkkiin.

Monipuolisen huutokaupan jälkeen rakkaat turkulaiset filatelistiystävämme lähtivät hyvässä säässä Turkuun.

Keijo Kivimäki