17.10.2018 – syyskokous ja H. Elo, Suojarei’itteet

Tampereen Filatelistiseuran kokous 17.10.2018

Seuran puheenjohtaja Juha Valtonen avasi syyskokouksen. Syyskokouksen puheenjohtajaksi valittiin Tero Sisto, sihteeriksi Pentti Hyvönen ja pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi Hannu Elo ja Tapio Huovinen. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus todettiin sekä työjärjestys hyväksyttiin. Juha Valtonen luki tulevan vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja seuran rahastonhoitaja esitteli talousarvion. Seuran 100-vuotisnäyttely ja syksyllä 2019 pidettävät seuran vuosijuhlat tuovat budjetin mukaan tappioita, joita on aikaisempina vuosi jo osattu odottaa syntyvän. Talousarvio on tehty vastuullisella ajatuksella, että tuotot arvioitu varovasti ja menot yläkanttiin. Toimintasuunnitelma ja tappiollinen talousarvio hyväksyttiin. Jäsenmaksuksi vuodelle 2019 hyväksyttiin 25 €.

Hallituksen erovuoroisten Pentti Hyvönen, Harri Nieminen ja Timo Helin tilalle pyydettiin esittämään uudet henkilöt. Kokous valitsi erovuoroisten tilalle Juha Aerikkalan, Mikko Kylliäisen ja Raija Toivion. Raija Toivio on ensimmäinen seuran historiassa hallitukseen valittu nainen. Paikalla olleet iloitsivat tästä suuresta edistyksellisyydestä!!

Keijo Kivimäki ilmoitti haluavansa viiden vuoden jälkeen pois hallituksesta kiireisiinsä vedoten. Hänen tilalleen yhdeksi vuodeksi hallitukseen valittiin Timo Pitkänen. Toiminnantarkastajiksi valittiin Hannu Elo ja Jouko Kaartinen sekä heidän varamiehikseen Raimo Uusinoka ja Erkki Artama. Syyskokouksen puheenjohtaja Tero Sisto päätti kokouksen.

Seuran puheenjohtaja jatkoi iltaa kuukausikokouksella heti perään. Puheenjohtaja Juha Valtonen luovutti Kultaisen suurennuslasin nro 2 Harri Niemiselle ja nro 3 Pentti Hyvöselle seuran eteen tehdystä pitkäaikaisesta työstä. Seuran perinteinen muistaminen on lähetetty merkkipäivää viettävälle Harri Kuusistolle.

Seuran verkkosivuille on tullut ensimmäinen sähköinen jäsenanomus, jonka tekijä Ilkka Olavi Laine hyväksyttiin seuran jäseneksi.

Puheenjohtaja laittoi kiertoon Filatelistiliiton vuoden 2019 seinäkalenteria ja postimerkkimaan hakuluetteloa koskevan tilauslistan. Molemmat julkaisut maksavat 10 €/kpl. Puheenjohtaja kertoi myös postimuseon ja Moro-lehden järjestämästä joulupostileimakilpailusta. Raati, jossa jäseninä ovat olleet Juha Valtonen ja Kari Salonen, valitsi voittajaksi noin sadasta ehdotuksesta tonttulakkipäisen Näsinneula-leiman.

Tulevana lauantaina on turkulaisvierailu. Mukaan Tampereen työväen vanhaan teatteriin tai vain ruokailu-juhlakokoukseen ilmoittautuneille antoi puheenjohtaja tarkat aika- ja paikkatiedot. Teatteriin tulijoille alkumaljat jo kello 12.15, näytäntö alkaa kello 13.00 ja ruokailuun kello 15.45. Ruokajuomat ostetaan tiskiltä. Tilausten maksupohjat jaetaan lauantaina. Pelkkä ruokailu 37 € ja teatteri/ruokailu 60 €. Juhlakokouksessa Mikko Kylliäinen pitää esitelmän. Tilaisuudessa on arpajaiset ja huutokauppa normaaliin tapaan. Kohteiden toivotaan olevan perustarjontaa parempia!

100-vuotisnäyttelyyn halukkaille osallistujille järjestetään kokoelmanrakennusseminaari joulukuussa, mukaan oma materiaali. 6 henkilö halusi tilaisuuden järjestämistä. Näyttelyyn tulee ilmoittautua tämän vuoden loppuun mennessä. Juha Valtonen muistutti, että 100-vuotisnääyttely keväällä on monien muiden näyttelyiden yhteydessä messukeskuksessa. Siellä on myös numismaatikkojen 50-vuotisnäyttely.

Mika Niininen muistutti 31.5. – 2.6.2019 järjestettävästä matkasta Tukholman postimerkkimessuille. Hinta tulee olemaan 79 €/henkilö.

Keväällä 11. – 17. 2.2019 järjestetään postimerkin päivä ystävän päivän yhteyteen. Helsingissä toimiva Suomen Filatelistiseura haluaa pitää yhteisen kerhoillan seuramme tiloissa keväällä 2019.

Hannu Elo esitti lyhyen tietoiskun ”Suojarei`itteet”. Yritysten ostamiin postimerkkeihin rei`itettiin symboleja, joilla estettiin merkkien yksityiskäyttö. Ensimmäiset käytöt Suomessa on 1890-luvun alkupuolelta. Finlayson ja Boström aloittivat. J.G.W. -rei`ityskoneella saatiin suojarei`itettyä yksi merkki kerralla. Merkkejä rei`itettiin Saksassa ja Englannissa runsaasti ja niitä pidetään usein vieläkin virheellisinä kohteina, jolloin niiden hinnat ovat vain puolet rei`ittämättömien merkkien hinnoista. Suomessa rei`itetyt merkit ovat harvinaisempia kuin tavalliset merkit. Suomessa käytettyjä vanhoja rei`itteitä:

Walthof – W, Wikeström – J.G.W., Teknokontro – TKT, Vernandi – V, Viktor Ek – V.E., Notraco – N, Ford – Ford, Finlayson – F&Co, Boström – K.B., Asea – ASEA.

Muut yritykset ottivat rei`itteitä käyttöön 1914 jälkeen aika 1930-luvulle asti.

Ilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.

Keijo Kivimäki