18.4.2018

Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti illan esitelmänpitäjän Seppo Laaksosen tervetulleeksi. Seppo Laaksonen on toiminut oman työnsä ohella Postimerkkilehden toimittajana ja hänelle on myönnetty kultainen ProPhilatelia palkinto. Puheenjohtaja onnitteli jäseniä merkkipäivien johdosta: Matti Kiviniemeä, joka ei ollut paikalla, 75-vuotispäivän johdota ja paikalla ollutta Tero Helmistä 50-vuotispäivän johdosta perinteisellä seuran onnittelukortilla.

Postimuseon johtaja Kimmo Antila kertoi postimuseon kuulumisia. Postimuseossa oli vuonna 2017 käynyt 173.000 kävijää. Tietopalvelupuolen kävijämäärä oli pienessä laskussa, mistä syystä Kimmo Antila halusi seuran jäseniltä palautetta palvelun kehittämiseksi. Hän kertoi myös museon Ylöjärven varaston siirtämisestä Ruskoon kokoelmahalliin. Seuran jäsenille on tulossa talkoita. Postimerkkiluetteloja poistetaan pientä korvausta vasten. Ulkolaisia huutokauppaluetteloja siirretään varastoon Kuopioon. Postimuseon tapahtumat ja näyttelyt toimivat varaston muutosta huolimatta normaalisti. Museoiden yö- tapahtuma on tulossa. Nyt esillä oleva ”pitsikorttinäyttely” korvautuu kesällä Risto Pitkäsen ”Marilon” kokoelmalla. Näytille tulee myös Pitkärannan joulukortteja ja vuoden 2019 puolella estellään ruotsalainen Suomen rajan posti vuodelta 1918. Kimmo Antila kertoi lyhyesti digipalvelujen kehittämisestä, jota vetää Mikko Nykänen ja Ruskon kokoelmahallin rakennusvaiheesta, jota on auttanut seuramme jäsen arkkitehti Kari Salonen, professori emeritus.

Juha Valtonen kertoi pitkäaikaisen jäsenemme Pauli Karjalaisen lähettäneen seuraan terveiset ja hän kertoi tulevansa kokouksiin syksyllä.

Kari Salonen, joka oli seuramme edustajana liitokokouksessa, kertoi Klaus Juvaksen valitun edelleen liiton puheenjohtajaksi. Jäsenmaksut säilyvät ennallaan. Onnittelut jatkavalle puheenjohtajalle! Kari Salonen kertoi myös Kesfilan 2018 Jyväskylässä palkitut seuramme jäsenet olivat: Jouko Kaartinen, Pekka Rannikko, Esa Aaltonen, Kari Salonen, Ari Laitinen, Hannu Elo ja Mikko Kylliäinen.

Hannu Vetola kertoi alkavasta HTO-huutokaupasta, jossa kohteita on yli 4000 kappaletta. Näyttö Tampereella on 2. – 4.5.2018 ja huutokauppa päättyy 10.5.2018. Syksyn huutokauppakohteet on toimitettava heinäkuun loppuun mennessä.

Jarkko Leppänen kertoi 21.4.2018 tapahtuvasta TamCollect-tapahtumasta Tampereen Yhteiskoululla. Myyjiä voisi vielä ilmoittautua lisää! Juha Valtonen on lupautunut arvioimaan lauantaina kello 12.00 – 15.00 vierailijoiden tuomia kokoelmia ja kohteita. Kokoelmarakennuskoulutus on myös TYK:llä 28.4.2018. Ilmoittautumislista koulutukseen kiersi jäsenten joukossa.

Puheenjohtaja kertoi Juha Aerikkalan antamista ideoista, joita tullaan käsittelemään myöhemmin. Mika Nokelaisen kokoelma Barbaros on ollut postimuseossa vaihtuvana näyttelynä. Uusi kokoelma tulee Pentti Myllylältä. Asioiden moninaisuus pitkitti esitelmän alkamista.

Seppo Laaksonen kiitti aluksi seuramme jäseniä vuosi sitten tapahtuneen Finlandia 2017-näyttelyn erinomaisesta onnistumisesta. Hän vastasi Bingroomin toiminnasta. Tamperelaiset olivat olleet joustavia toimijoita näyttelyn pystytyksessä ja loivat omalta osaltaan hienon talkoohengen.

Seppo Laaksonen kertoi esitelmän aiheen muuttuneen, koska ei ollut saanut tekeillä olevaa esitystä valmiiksi. Se tulee syksyllä Postimerkkilehteen. Hän lupasi kertoa Dubai 2018 postimerkkinäyttelystä, jossa hän oli sattumalta vieraillut ja tavannut myös Tampereella tuomareina olleita henkilöitä. Näyttely oli Dubain sheikin muistonäyttely, kun jo edesmenneen sheikin syntymästä oli kulunut 100 vuotta. Näyttely oli laajuudeltaan pieni, mutta isolla rahalla tehty. Näyttely oli järjestetty Aasian Filatelistiliiton alaisuudessa. United Arab Emirates perustettiin vuonna 1971 usean sheikkikunnan toimesta.

Näyttelyssä oli 43 kokoelmaa ja 102 kehystä, mikä kuvaa kokoelmien pienuutta. Näyttelyn taso oli heikko. Paikalla oli 18 kauppiasta, joilla oli postimerkkien lisäksi runsaasti numismatiikkaa. Kaupankäynti vaati taitoa keskustella hinnoista. Kuten tiedetään, arabit ovat taitavia kauppamiehiä.

Pidetyssä huutokaupassa oli 521 kohdetta, jotka kaikki myytiin. Tarjottu tavara oli iältään nuorta, koska vanhaa postia ei ole. Emiraattien postihistoria on noin 110 -vuotta vanha. Vuonna 1909 perustettiin brittiläisen Intian alaisuudessa toimivan huolintayhtiön postiagentuuri. Ensimmäinen tunnettu leimaus on vuodelta 1910. Vuonna1942 britit avasivat ensimmäisen oikean postitoimiston ja käytössä olivat brittiläiset merkit. Vuosina 1947 – 1048 käytettiin pakistanilaisia päälle painettuja merkkejä, jotka ovat hyvin harvinaisia ja kalliita. Vuonna 1948 julkaistiin brittiläisiä päälle painettuja merkkejä.

Vuonna 1961 Dubai sai sopimusvaltioiden Trucal States alla oman postin. Vuonna 1963 Dubai sai oman postimerkin. 1960-luvun lopulla ei sheikkikunnilla ollut omia postimerkkejä. Emiraatit perustettiin vuonna 1971 ja se sai omat merkit vuonna 1973, minkä jälkeen julkaisupolitiikka on ollut asiallista.

Seppo Laaksonen näytti runsaasti kuvia ”vanhoista” lähetyksistä. Esimerkiksi vuodelta 1910 lähetys, jossa postimerkkiä on käytetty kirjeensulkijana. Myös hän näytti Pakistanin postihallinnon aikaisen kuoren. Toimintaa kesti vain 8 kuukautta. Viimeiset kuvat lähetyksistä olivat Emiraattien ajalta eli eurooppalaisittain erittäin nuoria kohteita.

Esitelmänpitäjä Seppo Laaksonen esitti eksoottisen kohdemaan postihistorian ja nyt pidetyn Dubai 2018- näyttelyn selkeällä ja mielenkiintoisella tavalla. Lopuksi keskustelu virisi myös kulttuurisiin eroihin. Vanhollisten maiden suhtautuminen vapaamielisten länsimaiden rohkeisiin postijulkaisuihin voi johtaa postin päätymiseen roskakoriin! Kuulijat palkitsivat esityksen suosionosoituksin.

Osa salintäyteisestä yleisöstä poistui esitelmän ja arpajaisten jälkeen. Innokkaimmat olivat mukana vielä myöhään venyneessä huutokaupassa.

 

Keijo Kivimäki