15.4.2015

Tämänkertaiset kuulumiset ovat Mika Nokelaisen kynästä: Seuramme kokoontui huhtikuiseen kokousiltaan Suomalaisen Klubin suuressa salissa ja vieraaksemme oli tällä kertaa saapunut 13 filatelistikollegaa Rautatien Filatelistit ry:stä Helsingistä puheenjohtajansa Tedik Bederdinin johdolla. Aikaisemmin päivällä ryhmä oli tutustunut keväiseen kaupunkiimme ja vieraillut Hiekan taidemuseossa, museokeskus Vapriikissa sekä Postimuseon kirjastossa. Matka Helsingistä Tampereelle oli taittunut asiaankuuluvasti junalla.

Puheenjohtaja Kari Salosen avauksen jälkeen rautatieläisten pj. Tedik Bederdin antoi tuliaislahjaksi seurallemme Postia Junalla -kirjan. Teoksen julkaisemisesta on jo vuosia aikaa, mutta se on edelleen vertaansa vailla oleva tietolähde rautatiefilatelian kerääjille. Vuosien kuluessa on esille tullut jonkin verran uusia, kirjan tietoja päivittäviä havaintoja ja näistä havainnoista kertoi erinomaisessa esityksessään kirjan toinen tekijä Olavi Helminen. Kirjassa esiteltyjen leimausten käyttöajoista oli sittemmin saatu uusia havaintoja ja jopa aikaisemmin tuntematon leimauskin oli löydetty. Tässä yhteydessä tuli esille myös tarve dokumentoida kohteet tulevaisuudessa digitaaliseen muotoon.

Lahdessa pidettiin 10.-12.4. kansallinen postimerkkinäyttely Lapoex 2015 ja Tampereen filatelistiseurasta näyttelyyn osallistui 6 filatelistia hyvällä menestyksellä. Esa Aaltosen kokoelma Suomen soikio- ja isohampaisista merkeistä palkittiin suurella kullatulla hopeamitalilla. Pauli Ihamäellä oli näyttelyssä kaksi kokoelmaa. Eestin partio -aiheinen kokoelma sai suuren kullatun hopean. Paulin toinen kokoelma Suksilla –välineet ja kilpailut sai ison hopeamitalin. Mika Nokelaisen kokoelma Suomen vaakunamalli 1889 palkittiin kullatulla hopeamitalilla. Matti Mustalahden kokoelma Kotimaan postitaksat 1850-1926 saavutti näyttelyssä hopeamitalin. Erityisen ilahduttavaa oli nuorisofilatelian luokkaan osallistuneen Ohto Tapion menestys. Ohton kokoelma Iso-Britannian George VI:n aikakauden julkaisuista palkittiin isolla hopeamitalilla.

Lapoex 2015-näyttelyn yhteydessä pidettiin myös Suomen Filatelistiliiton liittokokous. Uusina jäseninä liiton hallitukseen valittiin Jukka Mäkipää ja Allan Pihl, vanhoista jatkoi Ilkka Salonen.

Tampereen yhteiskoululla järjestetään lauantaina 25.4. keräilytapahtuma. Yleisölle tämä tapahtuma on auki klo 10-15. Pystytystalkoot alkavat perjantaina 24.4. klo 16.30 ja paikalle toivotaan reippaita kerholaisia järjestelemään kaikki myyntipaikat valmiiksi. Lauantaina koulun ovet ovat auki alkaen klo 8.

Kokous jatkui ja seuraavaksi Postimuseon johtaja Kimmo Antila esitteli museon tulevia tapahtumia. 24.4. avautuu Karjalan evakoiden ja Suomeen pakolaisina muuttaneiden tarinaa kertova Liikkeelle! – uuteen kotiin –näyttely. Se on esillä Vapriikissa 24.4.-15.11.2015. Postikortin päivä järjestetään lauantaina 18.4. Uusia postimerkkejä ilmestyy jälleen 8.5. Paikalla Vapriikissa ovat myös merkkien signeeraajat klo 12-14.

Kokousta jatkettiin tästä eteenpäin Ari Muhosen mielenkiintoisella esitelmällä Suomen varhaisesta lentopostista.

Lopuksi pidettiin seuran arpajaiset ja kerhohuutokauppa.

Seuraavassa kokouksessa 29.4. kuullaan Pauli Ihamäen esitelmä Heimosodista Itä-Karjalaan