6.9.2017
Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi syyskauden ensimmäisen kokouksen ja toivotti erittäin runsaslukuisen jäsenistön ja Suomen Filatelistiliiton puheenjohtajan Klaus Juvaksen tervetulleeksi kokoukseen. Kokoukseen olivat saapuneet myös Postimuseon uudet henkilöt Emilia Laulainen, joka toimii Elina Eerolan sijaisena sekä Mikko Nykänen, joka on palkattu hoitamaan kirjastoa ja arkistointia Soile Siltalan jälkeen. Molemmat kertoivat olevansa kotoisin Kotkasta. Emilia Laulainen on valmistunut Jyväskylän yliopistosta ja on työskennellyt Savonlinnan linnan museossa. Hän hoitaa muun muassa vaihtuvia näyttelyitä. Mikko Nykänen on arkistoinnin asiantuntija. Hän esitteli laajasti Postimuseon kirjaston kokoelmia: postihistoriallisia ja aihekokoelmia sekä leimakokoelmia ja filateliaan liittyvää kirjallisuutta ja luettelokokoelmia. Myös postikortteihin liittyvää kirjallisuutta on runsaasti. Postihistoriallinen aineisto on laaja. Postitoimipaikat, postin henkilöstö, erilaisten esineiden kantakortit ja taksaluettelot on arkistoitu. Myös erilaisia kokoelmia on kerätty: leikekokoelma, valtion kalenterikokoelma, lomakekokoelma ja leimakokoelma esimerkkeinä.
Tampereella on aloitettu digitaalinen tallennus. Mahdollistaa laajojen tietokantojen tallentamisen ja tehokkaan tiedonhaun. Postin kiertokirjeet, jotka koostuvat kirjaimin painetuista lehdistä, on jo tallennettu. Haut voidaan tehdä kirjastotietokannasta, lehdet ARTO-viitetietokannasta, postihistorian asiakirja-aineistosta tai Kansallisarkiston Astia-palvelusta. Tiedon hakija toimii Kysy Museolta-palvelun kautta.
Puheenjohtaja kertoi, että onnistuneen filatelianäyttelyn vuoksi järjestettiin Finlandia-kiitos tilaisuus, jossa seuramme jäsenet Kari Salonen, Jarkko Leppänen, Jukka Kaivanto, Timo Helin ja Mika Nokelainen saivat Profilatelia-mitalin. Kari Salonen kertoi menneen kevään aikana järjestetyn runsaasti erilaisia talkootilaisuuksia ja näihin oli osallistunut innokkaana ”jurputtajana” ja esikuvallisen aktiivisena Esko Tirkkonen. Seura palkitsi hänet tummalla juomapullolla.
Liiton puheenjohtaja Klaus Juvas kertoi, että seurat järjestävät erittäin runsaasti tilaisuuksia syksyn ja tulevan kevään aikana. Postimerkin päivä on 6.10.2017. Hän kertoi uudistuneesta Filatelisti-lehdestä, jolla on uusi toimittaja ja uusi ulkonäkö. Hannu Vetola kertoi avautuneesta HTO-huutokaupasta, joka loppuu 28.9.2017 ja sen näyttö on 22. – 23.9.2017. Ahti Paavola kertoi Hämeenlinna postimerkkikerhon 80-vuotisjuhlista ja 23.9.2017 järjestettävästä Ovalpoint-filatelistitapahtumasta, johon on tulossa runsaasti kauppiaita.
Timo Helin kertoi 30.9. – 1.10.2017 TamCollect-tapahtumasta, joka pidetään ensimmäistä kertaa Vapriikissa. Kauppiaspöytien hinnat ovat edulliset, lauantaina 25 € ja sunnuntaina 0 € ja pöytärajoitusta ei ole. Aukioloajat lauantaina kello 10.00 – 18.00 ja sunnuntaina 10.00 – 16.00. Sisäänpääsy on ilmainen. Timo laittoi talkoolistat kiertämään. Jarkko Leppänen toivoi, että näyttelyyn saataisiin lisää uusia kokoelmia, erityisesti Tampere-päivänä pidetyssä näyttelyssä Tampere-aiheet kiinnostavat katsojia.
Juha Valtonen kertoi, että seuraavan kokouksen esitelmän pitää Juha Kauppinen Etiopia-kokoelmastaan ja sen kehityksestä. Puheenjohtaja muistutti, että turkulaiset tulevat vieraaksemme Tampereelle lauantaina 11.11.2017, jolloin esitelmän pitää Mika Isomäki Aunuksen merkeistä. Keväällä 2019 seura järjestää satavuotisjuhlanäyttelyn Pirkkahallissa muiden messujen yhteydessä. Tiedonantoa tullaan antamaan asiasta myöhemmin.
Illan esitelmän pitäjäksi oli lupautunut Klaus Juvas, aiheena ”Suomi-kuva kansainvälisen filatelian silmin”. Klaus Juvas kertoi aiheen keräämiseen tulleen aikanaan Juha Valtosen esitelmästä, joka oli jäänyt hänen mieleensä. Esitelmän pitäjä esitteli aluksi filatelistisia kohteita, joissa oli Suomen valtion tunnukset lippu ja/tai vaakuna. Merkkejä, joissa on Suomen lippu, on julkaistu runsaasti ulkomailla. Monet ovat ystävyysjulkaisuja. Samoin Suomen leijonavaakuna esiintyi monen maan merkissä, useasti vaakuna oli yhteydessä Mannerheimiin. Klaus Juvas näytti myös tästä aiheesta Finlandia 88 kuoria.
Esitelmän pitäjä esitteli erilaisia tapahtumia tai aihe, jotka olivat saaneet ulkolaiset julkaisemaan filatelistisen kohteen, jossa Suomi ja syntyjään joku suomalainen oli julkaisussa mukana. Tällaisia aiheita Klaus Juvas esitteli: valtion rajat, suomalaiset uudisraivaajat, kansainvälinen maanmittausprojekti, Yhdysvaltojen historiaan liittyvät suomalaiset, Oolanninsota, uudempana Marianhamina 150 vuotta, olympiakilpailut, kuvataide, arkkitehtuuri tai merenkulku. Hän esitti myös eri maiden suomalaisten asumiseen liittyviä leimoja, kuten Finlandia (USA/Minnesota), Sointula (Kanada/Vancouver Island), Colonia Finlandeza (Brasilia), Muonion alusta (Ruotsi), Uhtua (Neuvostoliitto).
Kuulijat saivat nähdä runsaan joukon mitä kaukaisempien maiden postimerkkejä, joissa oli kuvattu joku suomalainen, usein urheilija, säveltäjä, kuvataiteilija, kirjailija tai poliitikko. Nimet saattoivat olla väärällä henkilöllä tai kirjoitettu väärin, mutta merkeistä ilmeni henkilön nimi tai kansalaisuus.
Filatelian antama Suomi-kuva on esitelmän mukaan erittäin positiivinen, suomalaiset ovat olleet mukana monessa. Saimme nähdä laajan kuvakavalkadin ulkolaisista Suomea käsittelevistä filatelistisista kohteista, mikä näin Suomi 100 – vuoteen sopikin erittäin hyvin.
Klaus Juvaksen pitkä esitys sai ansaitut aplodit.
Ilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.
Keijo Kivimäki