20.9.2017

Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti seuramme jäsenen ja illan esitelmän pitäjän Juha Kauppisen tervetulleeksi. Juha Kauppisen Etiopia-kokoelma palkittiin isolla kullalla Finlandia 2017-näyttelyssä Tampereella, todella harvinaista herkkua!

Juha Valtonen pyysi uudistuneesta Filatelistilehdestä kommentteja, jotta lehteä voitaisiin kehittää lukijoiden haluamaan suuntaan. Saapunutta postia oli runsaasti ja sihteeri Pentti Hyvönen laittoi postin kiertämään. Muun muassa Ovalpoint-näyttely on 23.9.2017 Hämeenlinnassa.

Turkulaiset tulevat Tampereelle lauantaina 11.11.2017 kello 12.00. Esitelmän pitää Mika Isomäki Aunuksesta. Puheenjohtaja kertoi muista syksyn tapahtumista esitelmän pitäjineen. 6.10 2017 on postimerkin päivä, johon seura ei osallistu, koska tapahtuma siirretään jatkossa keväälle. Keväällä 2018 seura on mukana tapahtumassa.

Tamcollect-näyttely- ja myyntitapahtuma on 30.9. – 1.10.2017 Vapriikissa kello 10.00 – 16.00. Timo Helin laittoi talkoolistat kiertämään. Seuran myyntipöytään toivottiin lisää väkeä. Kauppiaspaikkojen suuruutta joudutaan hieman rajoittamaan, kun näyttelyalueen koko on pienentynyt. Tuskin aiheuttaa ongelmia! Perjantaina talkoot alkavat kello 16.00 ja päättyvät kello 19.00. Pöydät laitetaan ensin ja sitten kehykset.

Jarkko Leppänen kertoi, että omilla kokoelmillaan näyttelyyn haluavat voivat vielä ilmoittautua. Kerholle jätetään yksi kehys mainostarkoituksiin. Jarkko muistutti, että Postimuseossa pidettävään myyntinäyttelyyn on vapaa pääsy toisin kuin museon puolelle. Jarkko Leppänen pyysi Kari Salosta ja Timo Heliniä keräämään kerhon omalle myyntipöydälle tavaraa.

Mika Niininen kysyi, saivatko eri kerhot Finlandia 2017-näyttelyn myötä uusia jäseniä? Hannu Elo kertoi, että näyttelyssä oli uusia katsojia ja filatelisteja vähän. Ulkolaisia vieraita oli paljon. Kuulijat toivoivat, että uudet jäsenet saisivat kimmokkeen käydä kokouksissamme. Pelättiin liian pitkien esitelmien pitkästyttävän uusia kuulijoita, joten toivottiin esitysten olevan hyvin jäsenneltyjä ja tiiviitä.

Puheenjohtaja Juha Valtonen muistutti, että Filatelistiliitolla on vapaana VBO-asiamiehen tehtävät: ylläpitää valintavihkojen avulla tapahtuvaa merkkien vaihtoa ja myyntiä. Tehtävän palkka perustuu provisioon.

Postimuseossa on nyt Mika Nokelaisen Barbados-kokoelma, jonka aika päättyy. Uuden kokoelman, 6 näyttelylehteä ja kohteista otettavat 20 kuvaa, aihe voi olla mikä tahansa. Postimuseo auttaa ja kääntää suomeksi kirjoitetun tekstin ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Juha Valtonen kertoi, että Raisiossa on postikortin päivät, ja sinne on mahdollista päästä järjestetyllä bussikuljetuksella omakustannushintaan.

Juha Kauppinen, ”ison kullan” saanut kokenut keräilijä, maineikas ja menestynyt kokoelmien näyttelyasettaja sekä myöskin filatelistisen materiaalin myyjä halusi kertoa seuran jäsenille omasta kansainvälisestä näyttelytoiminnasta avoimesti ja toivoi, että joku kuulijoista lähtisi ennakkoluulottomasti kansainväliseen näyttelytoimintaan.

Juha Kauppisen Etiopia-aihetta koskeva näyttelyhistoria (1999 – 2017) on laaja: – kotimaassa 5 näyttelyä – kotimaassa mestariluokka Jyväskylässä ja Tampereella – 2 kpl Nordea-näyttelyä – 6 kpl FEPA-näyttelyä

Hänen ensimmäisessä näyttelyssään oli 9 kehystä ja esitys oli perinteistä filateliaa. Hän arvioi, että aiheen eksotiikka toi kokoelmasta vermeil-arvion. Hänen opastajanaan oli tunnettu Etiopian-kerääjä Roberto Sciaky, jonka mielestä lehdellä pitää olla vain yksi kohde ja paljon tekstiä. Esitelmän pitäjä kertoi, että tästä virheellisestä ajatuksesta oli vaikea päästä eroon. Juha Kauppisen mielestä on parempi esitellä kohteet postihistoriallisella tavalla kuin perinteisellä tavalla.

Palautteen saaminen henkilöltä, joka osaa sanoa, onko kokoelma hyvä, on tärkeää. Arvioitsijan ei tarvitse olla kokoelman aiheen asiantuntija. Juha Kauppinen kertoi saaneensa runsaasti erinomaisia neuvoja edesmenneeltä Heikki Pahlmanilta, Jussi Tuorilta ja Ari Muhoselta. Neuvojen lisäksi mainitut herrat ovat antaneet tiukkaa ja suorasanaista kritiikkiä, mistä esitelmänpitäjä on ollut kiitollinen.

Jussi Tuorin ohje, kysymys ja päätelmä Juha Kauppiselle: – kohteita pitää olla riittävästi lehdellä, yleensä 2 (– 3) kpl – missä on maan sisäinen posti? Juha Kauppinen osti Etiopian kaikki sisäiset postilähetykset. – Etiopia-kokoelmalla et tule saavuttamaan koskaan suurta kultaa.

Ari Muhonen on antanut apua tarinan kerronnassa. Tällainen apu pitää jokaisen näyttelynasettajan etsiä.

Juha Kauppisen näkemyksen mukaan hänellä on ollut kaksi oman oppimisen väylää. Tampereen Filatelistiseura antoi hänelle tuomarikoulutuksen. Jokaisen näyttelyn lopussa hän on kiertänyt kaikki suuri kulta-kokoelmat tarkasti läpi ja katsonut, mitä niistä voisi oppia. Hän on myös rakentanut aina uuden esityksen jokaisesta näyttelykokoelmastansa. 128 sivusta hän on uusinut yleensä puolet.

Etiopiassa avattiin ensimmäinen postitoimisto vuonna 1896. Tämä oman postin eli UPU:n aika päättyi vuonna 1936, kun italialaiset valloittivat Etiopian. Juha Kauppinen kertoi, että hän vuosien saatossa nostanut postittoman ajan 1840 – 1896 osuutta kokoelmissaan ja vastaavasti UPU:n ajan osuutta pienentänyt. Tampereen näyttelyssä oli vain UPU:a edeltänyt aika ja aiheen käsittely on muuttunut kronologisesta kerronnasta tarinan kerronnaksi. Jokainen kehys oli oma tarinansa.

Juha Kauppinen kertoi hankkineensa Etiopia-kokoelmansa kohteet pääsääntöisesti kansainvälisistä huutokaupoista. Hän on saanut ostetuksi muutamia kohteita hajotetuista kokoelmista. Vuosittain uusia kohteita Juha Kauppinen saa hankituksi noin 5 – 15 kappaletta. Yleensä harvinaiset ja vaikeimmat kohteet esiintyvät myynnissä vain kerran keräilijän elinaikana!

Juha Kauppinen kertoi lopuksi kokoelmansa monista ainoista tunnetuista kohteista ja arvioi kokoelmansa taloudellista arvoa. Hän kertoi rahoittaneensa ostot muiden kohteiden myynnillä.

Yleisö oli haltioissaan Juha Kauppisen esityksestä, joka kiteytti keräilijän kokoelman kehittämisen ongelmat ja kehityssuunnat ja antoi kuulijoille erinomaisia näkökantoja oman keräilynsä eteenpäin viemiseen. Esitys oli oivallisesti jäsennelty pysyen sovitussa aikataulussa ja selkeä esitystapa kieli pitkäaikaisesta puhetyöläisen taustasta. Monet kiitokset! Eräs kuulija toivoi esityksen jälkeen, että Juha Kauppinen voisi esitellä Etiopia-kokoelmansa jossakin toisessa kokouksessa, niin mielenkiintoiselta ”pienet näytteet” vaikuttivat!

Keijo Kivimäki