2.9.2015
Puheenjohtaja Kari Salonen avasi kokouksen toivottamalla sekä seuran jäsenet että esitelmän pitävän Jukka Mäkisen tervetulleeksi syyskauden ensimmäiseen kokoukseen. Turkulaiset ystävämme tulevat 26.9.2015 kello 12.00 vieraaksemme ja Allan Pihl on luvannut kertoa hienosta meripostikorttikokoelmastaan. Seuran jäsenten toivotaan tuovan huutokauppaan kiinnostavia kohteita. Ilmoittautumislista lähti kiertämään.
Ahti Paavola toi Hämeenlinnan kerhon terveiset Tavastforum-lehden muodossa. 5.9.2015 järjestetään Apollon postikorttitapahtuma Hämeenlinnan verkatehtaalla. Ahti Paavola toivotti tamperelaiset myös tervetulleeksi hämeenlinnalaisten kerhoiltoihin.
Tamcollect pidetään 3. – 4.10. 2015 Tampere-päivänä Tampere-talossa. Näyttelykehyksiä on tulossa yli 100. Tampere-aiheisia kokoelmia on runsaasti. Kauppiaspaikkoja on myyty erinomaisesti. Jarkko Leppänen kertoi, että näyttelyluettelo tehdään etukäteen ja sponsoreita toivotaan löytyvän mainostensa muodossa. Timo Helin toivoi runsasta osanottoa suureen talkootyöhön. Näyttelyn pystytys alkaa perjantaina 2.10.
Kari Salonen kertoi turkulaisten kanssa tehtävästä Täby:n retkestä 29.10. – 1.11.2015 ja hän toivoi runsaasti osallistujia. Ilmoittautumislista tulee kiertämään myöhemmin. Yöpyminen 29.10 on laivalla, kaksi yötä hotellissa ja paluu sunnuntaina aamulaivalla 1.11.2015. Hintatietoja: 2 hlön B-luokan hytti, buffet illallinen menomatkalla, 2 yötä hotelli Ariadnessa. 181 €/hlö. 2 hlön A-luokan hytti, buffet illallinen menomatkalla, 2 yötä hotelli Ariadnessa 197 €/hlö. Tarjous ilman hotellimajoitusta Tukholmassa on yllämainituista hinnoista alle puolet.
Olvi on kutsunut kerhon jäseniä (20 hlöä) vieraaksi Iisalmeen 20.-21.11.2015 (huom. aika on muuttunut). Hannu Elo on tehnyt Olvin postimerkkimuseoon kokoelman mm. Iisalmen historiasta. Ilmoittautumislista tulee myöhemmin.
Toijalan postimerkkeilijät täyttävät 50 vuotta ja he järjestävät pienimuotoisen näyttelyn ja myyntitapahtuman lauantaina 14.11. 2015 kello 10.00 – 16.00 Toijalan keskustan kahvilan alakerrassa.
Pekka Oittinen ja Rauno Tulonen kysyivät tietoja mielenkiintoisista kohteistaan.
Jukka Mäkinen kertoi seikkaperäisesti Finlandia 2017 näyttelytoimikunnan puheenjohtajana jo tehdyistä ja tulevista toimista. Tampere-talo on isoa salia lukuun ottamatta varattu, tuleehan esitettäväksi yli 2200 kehystä. Näyttelyssä on ensimmäistä kertaa myös postikorttiluokka. Osallistujia on kutsuttu kaikista FEPA-maista sekä USA:sta ja Australiasta. Risto Pitkänen on osallistujien yhdyshenkilö. Keräilyn herättämiseksi on esillä myös rahamuseon setelikokoelma.
Jukka Mäkinen kertoi myös näyttelyn rahoituksesta ja muusta ympäri Suomea tapahtuvasta näyttelytoiminnasta liittyen Finlandia 2017 projektiin. Heikki Kähäri vetää tätä työryhmää. Liitto tukee pienten kerhojen järjestämiä näyttelyitä valmiilla kokoelmilla. Tamcollect on Finlandia 2017 tapahtuman koenäyttely. FEPAn koordinaattori tulee Tampereelle nytlokakuussa.
Hannu Vetola kysyi, miten 40 – 50-vuotiaita saataisiin sillaksi vanhenevien filatelistien ja nuorison väliin?
Jukka Mäkisen esitelmän aihe oli muuttunut teknisten syiden vuoksi ja hänen powerpoint-esityksensä nimi oli ” Kreikan Iso Hermes-kauden postihistoria 1861 – 1891”. Ensimmäinen Iso Hermes julkaistiin 1.10.1861 ja sarjan merkit olivat käytössä aina vuoteen 1891 asti. Tämä keräilyalue on klassisen filatelian tutkituimpia ja hankalimpia alueita. Aluksi oli 7 eriarvoista merkkiä: 1 lepta, 2, 5, 10, 20, 40 ja 80 leptaa. Merkkien taustapuolelle on painettu kontrollinumerot, joiden virhepainamia tunnetaan runsaasti.
Kreikan filatelian kerääminen tuo haasteita. Kieli ja kirjaimet ovat erilaiset kuin meillä, poikkeava juliaaninen kalenteri aiheuttaa päänvaivaa, tiedon saaminen hankalaa englanninkielisen kirjallisuuden puutteen takia, hyvin varioivat postitaksat eri laivanvarustajien linjoilla, väärenteet erityisesti yhdistelmäpostitteissa, kohteiden laatukysymykset, kohteet usein etsittävä ulkomailta ja kohteiden hinta.
Merkin takana olevien tarkastusnumeroiden vuoksi merkit kohteilla on usein ensin liotettu pois ja sitten liimattu takaisin. Jukka Mäkisen kokoelman jaottelu oli: 1. Kotimainen posti, 2. Kreikan emämaan ja Levantin välinen posti, 3. Posti Kreikasta ulkomaille, 4. Posti ulkomailta Kreikkaan. Jukka Mäkinen kertoi Kreikan postihistoriasta Kreikan itsenäistyessä Turkista 1832. Postipalvelut oli aloitettu jo 1828 ja kun ensimmäinen postimerkki julkaistiin 1861, oli postitoimipaikkoja noin 100 kpl. Postiyhteydet hoidettiin pääsääntöisesti vesitse.
Kotimaan postitaksojen ryhmiä oli viisi. Sanoma- ja aikakauslehdet varustettiin 1 leptan, 2, 5 tai 10 leptan merkeillä. Kotimaan kirjeet postitettiin 20 leptan, 40, 60 tai 80 leptan merkeillä. Joonian saarille oli omat postiyhteydet ja omat taksat. Postiyhteydet eri maiden laivoilla olivat erihintaisia: kreikkalainen laiva 20 leptaa, ranskalainen alus 30 leptaa ja itävaltalainen laiva 40 leptaa. Postin lisäpalvelut, kuten kirjaaminen, nostivat taksoja.
Kreikan ja Kreikan Levantin välillä kulkivat usean maan laivat. Kreikan Levantin postipaikkoja oli yhteensä 16. Yksi oli Aleksandriassa (Egypti), yksi oli Turkille kuuluvassa Kreetalla ja loput Romaniassa.
Ulkomaan posti Kreikasta voitiin maksaa monella eri tavalla. Vain Kreikan postin osuus, lisättiin mahdollisesti ulkolaisen yhtiön laivakuljetuksen osuus ja lisättiin mahdollisesti ulkomaan kuljetuksen osuus. Syntyi monimutkainen taksoitusjärjestelmä. Itävallan kanssa tehty postisopimus 1867 toi maiden väliseen postiliikenteeseen ” yksi taksa”-järjestelmän aina vuoteen 1875, kun Kreikka liittyi ensimmäisten joukossa UPU-sopimukseen. UPU-sopimukseen saakka ulkomaan postilla oli suuri taksaviidakko. Vuonna 1883 Kreikka alensi ulkomaan postitaksoja.
Ulkomaan posti Kreikkaan sisälsi mahdollisuuden, että posti oli maksettu vain maan rajalle asti. Monien laivayhtiöiden kuljettaessa postia tuli lähetteelle erilaisia lisämaksuja, jotka vastanottaja maksoi. Joonian saarilla, jotka olivat brittien hallinnassa, oli omat merkkinsä (3 erilaista).
Jukka Mäkisen keräysalue on erittäin haastava. Esitelmä herätti runsaasti keskustelua. Kuulijat antoivat Jukka Mäkiselle ansaitut aplodit elävästä, havainnollisesta ja hyvin mieleenpainuvasta esityksestä. Syyskauden ensimmäinen kokous päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.
Keijo Kivimäki