15.10.2014
Puheenjohtaja Kari Salonen avasi kokouksen ja esitteli vieraamme Seppo Laaksosen ja toivotti illan esitelmän pitäjän tervetulleeksi. Kari Salonen kertoi ensitietoja 4.-5.10. pidetystä TamCollect-myyntitapahtumasta. Kauppiaat olivat ylipäätänsä tyytyväisiä myyntiinsä. Runsas yleisö oli ollut kiinnostunut kokoelmista. Timo Helin antoi vieraamme Seppo Laaksosen olla onnettarena, kun näyttelyn yleisöäänestyksen voittaja arvottiin. Sirkka Hautamäki voitti palkinnon ja hän oli äänestänyt parhaaksi kokoelmaksi Jarkko Leppäsen shakkiaiheista kokoelmaa. Palkinto toimitetaan voittajalle. Timo Helin kiitti näyttelyn talkoisiin osallistujia ja toivoi runsaampaa osanottoa kahviotoiminnan ylläpitämiseen. Mika Niininen sai erityiskiitoksen pitkistä myyntivuoroistaan. Kari Salonen muistutti seuran syyskokouksesta 29.10.2014.
Seppo Laaksonen piti esitelmän aiheesta ”Etelä-Slovakian unkarilaismiehitys 1938 – 45”. Itävalta-Unkari yhdessä Saksan kanssa hävisi 1. maailmansodan ja Unkari joutui luovuttamaan vuonna 1919 lähellä Versaillesia tehdyssä rauhassa laajoja alueita, joissa asui unkarilaisia, ympärillä oleville maille mm. Slovakialle ja Romanialle. Unkarissa asuu nykyään noin 10 miljoonaa asukasta ja naapurimaissa noin 4 miljoonaa lisäksi unkarinkielisillä alueilla. Slovakiassa tätä aikaa 1919-1938 kutsutaan 1. tasavallaksi. Vuonna 1938 Wienin välitystuomion sopimuksen mukaan liitettiin Slovakian unkarilaisenemmistöiset alueet takaisin Unkariin. Slovakia menetti 20 % maa-alueestaan.
Seppo Laaksosen kokoelma, jota hän on kartuttanut 35 vuoden ajan, on jaettu kolmeen ajanjaksoon: ennen miehitystä olevan ajan 1919-1938 postiin, miehityksen 1938 -1945 aikaiseen postiin ja sodan jälkeiseen 2. tasavallan aikaiseen postiin. Ennen miehitystä olevissa lähetyksissä ovat leimat slovakiankielisiä. 5.11.-10.11.1938 miehittivät unkarilaiset Slovakian unkarilaisalueet ja lähetyksiin painettiin ”kotiin palannut”-leimoja. Miehityksen alkuaikana on käytetty sekapostitteita, tsekkiläisiä ja unkarilaisia merkkejä, jolloin lähetyksissä saattoi olla kaksinkertainen taksa. 8 kaupungissa käytettiin vapautusleimaa sekä pienissä kaupungeissa pyöröleimaa ja numeroa. Tältä ajalta on olemassa joitakin erikoisleimoja mm. Tatra-vuoriston hiihtokeskuksista!
Kun Saksa hyökkäsi Puolaan, pakeni yli 100 000 puolalaista Unkariin ja he joutuivat siellä internointileireille. Näiltä leireiltä lähetettiin sekä Saksan että Neuvostoliiton kautta postia miehitettyyn Puolaan. Jokaisella 32 leirillä oli oma internointileima.
Neuvostoliitto valloitti Unkarin suurimmat kaupungit 19.11.1945, jolloin Unkarin merkkien käyttö loppui näillä Slovakian unkarilaisalueilla. Uudet tsekkimerkit julkaistiin nopeasti. Slovakian kieli palasi leimoihin ja ylimenoaikana käytettiin luovia ratkaisuja leimoissa ja lipukkeissa. Paikallisia postikonttoreiden julkaisemia tilapäispostimerkkejä oli vain kahdessa kaupungissa. Seppo Laaksonen esitti tällaisia ”filatelistisia” kohteita. Myös lunastusmerkkejä päälle painatuksin on käytetty postimerkkeinä.
Seppo Laaksosen harvinainen keräysalue sekä pidetty erinomainen esitelmä Etelä-Slovakian unkarilaismiehityksestä 1938-1945 osoittavat filatelian monimuotoisuutta, rikkautta ja kykyä esittää tapahtumia ja historiaa elävällä tavalla. Mielenkiintoinen sekä havainnollinen esitys sai kuulijoilta ansaitut aplodit. Yleisön kysymyksiin Seppo Laaksonen vastasi auliisti.
Arpajaiset ja huutokauppa päättivät tilaisuuden.
Keijo Kivimäki