14.11.2018 – esitelmänä Esa Aaltonen, Varaleimat
Tampereen Filatelistiseuran kokous 14.11.2018
Puheenjohtaja Juha Valtonen toivotti illan esitelmän pitäjän Esa Aaltosen ja Filatelistiliiton edustaja Marcus Ollin tervetulleeksi Tampereelle seuramme kokoukseen.
Juha Valtonen laittoi kansainvälisiä postimerkkien huutokauppaluetteloita kiertämään. Hannu Vetola kertoi HTO-huutokauppojen avautuneen verkossa ja se sulkeutuu 29.11. kello 20.00 . Helmikuun huutokauppaan tarkoitetut kohteet jätettävä vuoden loppuun mennessä.
Juha Valtonen kertoi Filatelistilehdessä olevasta Uolevi Vapaan poismenon johdosta tehdystä muistokirjoituksesta. Samassa lehdessä on myös seuramme jäsenten, Harri Niemisen ja Pentti Hyvösen, palkitsemisesta kuva. Heille oli luovutettu seuran eteen tehdystä työstä seuran Kultaiset suurennuslasit.
Marcus Olli kertoi postin tiedotuksesta 16.6.2018. Ulkomaan posti lähetettävä digitarroin. Postimerkkejä ei saa käyttää. Posti vaatii, että myös Suomen sisällä lähetettävät postipaketit on varistettava digitarroin. Suomen posti osoittaa kaikenlaista penseyttä filateliaa kohtaan.
Kimmo Kaivanto kertoi tulevasta 100-vuotisnäyttelystämme. Myös numismaatikot ovat tulossa tapahtumaan. Paikalla esittäytyivät numismaatikkojen puheenjohtaja Petri Kahelin ja herra Reijo Mäkinen. Kimmo kertoi, että näyttelyn info on edennyt useaan kaupunkiin. Viimeksi esittely oli Porissa.
Havaintona Bredenberg esitteli värivirheellisiä puolalaisia merkkejä, Järvistö 1.maailmansodan aikaisen suomalaisen sotilaan lähettämän kirjeen Itävallasta ja Niininen näytti ulkolaisia kohteita, jotka ovat kulkeneet ilman mitään leimausta.
Esa Aaltonen piti esitelmän ”Varaleimat”. Aiheesta hän oli koonnut mittavan kokoelman TamCollect-näyttelyyn ja esitteli nyt saman aiheen seuramme jäsenille. Kokoelma on esitelty myös aikaisemmin Riihimäen kerhon juhlanäyttelyssä. Varaleimat on Esa Aaltosen mukaan marginaalinen keräysalue leimakeräilyssä. Näyttelykokoelman johdanto-osassa tulee esitellä uudet asiat.
Esa Aaltonen näytti ja kertoi, miten hän on jakanut varaleimat kokoelmassaan. Varaleimat on tilattu postihallinnosta ja niiden käyttö on ollut hyvin lyhytaikaista, sillä uuden tai korjatun leiman tullessa takaisin virkailija poisti varaleiman käytöstä. Varaleimoja on käytetty lähtö- ja välitysleimoina. A1 luokituksen saaneet leimat ovat vanhimpia. Ensimmäinen on vuodelta 1909 ja se on venäläismällinen. A2 luokan varaleimasta on poistettu venäläinen osio vuonna 1918. Leima oli lyhyen ajan käytössä ja se poistettiin käytöstä 1919. A3 luokituksen saanut varaleimatyyppi on 3-renkainen, jossa uloin rengas muodostuu kahdesta toisiaan lähellä olevasta renkaasta. Renkaiden välissä ylhäällä lukee postitoimisto ja alhaalla postanstallt. Keskellä leimaa on leijona. A5 luokan varaleimassa lukee edelleen postitoimista ja postanstallt. Siinä on myös silta-alue, johon olisi pitänyt kirjoittaa paikkakunta. Tällä silta-alueella on erityypin leimoissa pisteitä kolmella eri tavalla. A6 – A8 luokan varaleimoissa on eroavaisuuksia renkaiden läpimitoissa. A6 leimassa on valmiiksi painettu 28 ja A8 on painettu 30. Näiden leimojen käyttöajat olivat lyhyet.
B1 luokan leimat ovat siltaleimoja merkinnällä postitoimisto/postanstallt ja sillassa on valmiiksi kirjoitettu 19 /3. Leimat ovat kumileimasimia ja leiman koko on 31-32 mm. C-luokan leimoja on Esa Aaltosen mukaan 13 erilaista. Ne ovat perusrakenteeltaan B-luokituksen kaltaisia leimoja, mutta postanstallt on leiman alaosassa korvattu postitorvilla. C1 luokan leimassa siltaosaan tulee päivämäärä. C3 siltaosassa on painettu valmiiksi 19/1, C4 valmiiksi painettu 19/ , C6 valmiiksi painettu 19/28, C7 valmiiksi painetu 19/2 ja C8 valmiiksi painettu 19/30. C8 on yleisin varaleima. C9 luokan leimassa on sanasta postitoimisto pudonnut i pois ja näissä leimoissa lukee ”post toimisto”. C10 luokan leimassa on siltaosassa vain 19/ . Leimat luokituksella C11 – C13 ovat3-renkaisia kumileimasimia.
D1 luokan leimoissa on tekstit postitoimisto ja postanstallt sekä renkaiden välissä sivussa tähdet. D1 sillassa on 19/ . D2 luokan varaleima on 1-renkainen päivämääräleima, ja leimassa lukee postitoimisto ja postanstallt.
F luokan 2-renkaisissa leimoissa lukee leiman yläosassa postitoimipaikka, leima on tyypiltään siltaleima ja renkaiden ja sillan välissä on eri määrin pystypalkkeja. F1 luokan leiman alaosassa renkaiden välissä ei ole mitään ja F1a alaosassa on pisterykelmä. F2luokan leiman alaosassa on postitorvi, sillalla valmiiksi painettu 19/1 sekä leiman halkaisija on 34 mm. Tavataan painettuna punaisella värillä. F3 on edellistä isompi 36 mm halkaisijaltaan. F4 on halkaisijaltaan 34 mm, sillassa lukee valmiiksi painettuna 19/ ja kirjasinmalli on pienempi. F5 on päivämääräleima. F luokan leimoja Esa Aaltonen esitteli 7 erilaista.
Postivaunuvaraleimat G1 postivaunu/postvagn kuten F1.
H1 postikonttori-varaleimat ovat 3-renkaisia. Kaarien välissä lukee postikonttori ja sisimmän kaaren alla kontr. sekä sillalla 19/28.
Esa Aaltonen esitti asian, johon hän oli syvällisesti perehtynyt. Esitystä oli helppo seurata hyvän äänenkäytön vuoksi. Esa mainitsi, että keräilijöitä on muutama ja siksi aiheen tutkimus on vähäistä. Esitelmän pitäjä sai kuuluvat aplodit esitelmästään.
Seuran kokous päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.
Keijo Kivimäki
Seuran jäsenten ottamia kuvia 14.11.2018 kokouksesta
Kokouksen arvonnan palkintoja:
Kokouksessa kierrätettyjä muutamia havaintoja:
Huutokaupassa oli monta mielenkiintoista kohdetta. Mm. Nokian kännykän 😉 pahvilaatikko, joka sisälsi lähetyksiä – meni muuten pahvilaatikon hinnalla: