12.12.2018 – glögikokous, esitelmänä Pentti Myllylä, joulukortteja
Tampereen Filatelistiseuran kokous 12.12.2018
Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi vuoden viimeisen kokouksen. Pentti Myllylä kertoo joulukorteista, joita hän on kerännyt. Paikalla on myös Jukka Konttinen Nokialta tutustumassa seuramme toimintaan. Hän ei vielä ole jäsen ja toivomme hänen laittavan jäsenanomuksen netin kautta. Seura onnittelee perinteisin korttitervehdyksin Ahti Koskista, joka täyttää 75-vuotta.
Tulevan vuoden ensimmäinen kokous on 9.1.2019, jolloin Hannu Vetola kertoo ajankohtaisista asioista. Seuraavassa kokouksessa 23.1.2019 Kai Varsio kertoo sukellusveneistä. Kokoukset seuraavat aina kahden viikon välein toisiaan. Hellmanin huutokauppaan Naantaliin tullaan järjestämään yhteiskuljetus 8.3.2019. Yöpyminen on Naantalin kylpylässä. Kuljetus ja yöpyminen tulee maksamaan noin 100 euroa/henkilö. Puolisot ovat tervetulleita mukaan. Suomen Filateliapalvelu tarjoaa osallistujille illan kylpylässä. Huutokauppa ja paluu Tampereelle on 9.3.2019.
Puheenjohtaja kertoi seuran jäsenten panoksesta seuran monien hankkeiden eteenpäinviemisessä ja antoi vuolaat kiitokset usealle nimeltä mainitulle henkilölle. Tor-Björn Bredenberg suomentaa Postimuseon vanhoja ruotsinkielisiä asiakirjoja. Nämä tekstit ovat pohjana muun ruotsinkielisen aineiston kääntämisessä suomen kielelle oppivan tietokoneen avulla. Puheenjohtaja ja seuran jäsenet kohottivat jouluglögimaljat.
Kari Salonen kertoi, että hänellä on muutama Aihefilatelia-julkaisu myynnissä hintaan 5 €/kpl. Jukka Kaivanto kevään postimerkkinäyttelyn järjestelyjen edistymisestä. Jenni Haukion kokoelma tulee Tampereelle. Kauppiaita on ilmoittautunut lisää. Jarkko Leppänen puolestaan toivoi vielä lisää näyttelynasettajia. Hän kertoi myös, että kokoelmien rakentamisen koulutuskurssi tullaan järjestämään 19.1. tai 23.1 2019. Jarkko Leppänen ja Juha Kauppinen, joka on kansainvälisten näyttelyjen voittaja, ovat lupautuneet pyyteettömästi auttamaan kokoelmien teossa. Kansalliseen näyttelyyn voi jokainen osallistua kokoelmallaan: jokamiesluokassa kokoelmaa ei arvostella. Postimerkkinäyttelyyn osallistuvat myös pohjoismaiden numismaatikot.
Postimerkin päivää vietetään helmikuussa ja talkoolaisia toivotaan tällöin mukaan. Ari Virtanen näytti lasten peleihin kuuluvia leikkipostimerkkejä. Mika Niininen kertoi Tukholman postimerkkinäyttelystä ja sinne järjestettävästä matkasta. Ongelmana on vielä vähäinen ilmoittautuminen. Matkahan on halpa, vain 70 €/henkilö ja bussikuljetus lisäksi. Asiaan palataan tammikuussa.
Pentti Myllylä on korttien monipuolinen keräilijä ja hän oli lupautunut ikään kuin havaintoina kertomaan joulupostikorteista. Ihailtavaa joustavuutta. Ensimmäiset joulupostikortit painettiin Englannissa vuonna 1843. Suomessa ensimmäiset joulupostikortit lähetettiin vuonna 1871. Nykyään joulupostikortteja lähetetään Suomessa noin 27 miljoonaa kappaletta. Pentti Myllylä esitteli erittäin hienon vanhojen korttien kuvakokoelman. Vanhimmat ovat piirrettyinä kauniita, mutta suunnittelultaan vaatimattomia. Aiheet romanttisia ja ihmisläheisiä, ihmiset usein kuvattu pyhävaatteissaan. Joulukortit suunniteltiin ja painettiin 1900-luvun alussa Saksassa. Pentti Myllylä näytti saksalaisia joulukuusiaiheisia kortteja. Suomessa joulukuusi yleistyi 1900-luvun alussa. ja kuusi roikkui aluksi katosta. Laulun sanoin ”leikitellään kuusen alla”. Myllylä esitteli monien suomelaisten taiteilijoiden joulukortteja, joissa aiheina oli leikit kuusen ympärillä, kuusen kantaminen ja jouluateria. Väinö Blomqvist ja Kaappo Virtanen ovat tunnettuja suomalaisia piirtäjiä.
Joulupukin asuinsijana pidettiin aluksi Grönlantia ja napapiiriä. Topeliuksen mukaan pukki asui kaukana pohjoisessa ja Svanin mukaan Jouluvuorella ja myöhemmin Korvatunturilla. Pukin vaatetus oli aluksi sininen, vihertävä, harmaa väriltään. Punainen tuli nutun väriksi myöhemmin, amerikkalaisena vaikutuksena. Pukki kantoi usein myös kuusta. Korteissa oli kuvattuna myös lapsia ja jokin kulkuneuvo. Pukin tuomisena näkyi myös risukimppuja sekä lahjapaketteja.
Joseph Alanen, joka tunnetaan myös sota-aiheisten korttien ja mitalien suunnittelijana, on piirtänyt myös joulukortteja. Joulukorttien aiheina oli myös 1900-luvun alussa enkeliaiheet, joita oli hyvin monenlaisia. Enkelit olivat naishahmoisia ja he soittivat, lauloivat tai kantoivat palmunoksia.
Pentti Myllylä esitteli myös kortteja, joiden suunnittelijoina olivat Väinö Lauerma, Adolf Luomanen, Marika Lindqvist, Erkki Koponen, Yrjö Könni ja Arnold Tilgmann. Pentti esitti myös tonttukortin Tampereelta.
Pentti Myllylän esitys oli monipuolinen aiheeltaan, kuvat havainnollisia sekä esitystapa selkeä. Erinomainen nopealla aikataululla koostettu esitys oli erinomainen. Uskon seuran piiristä löytyy muitakin oman keräilyalueensa esittelyitä ja innostavaa kannustausta herättäviä esitelmiä! Yleisö antoi raikuvat aplodit.
Vuoden viimeinen kokous päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.
Keijo Kivimäki
Muutama kuva kokouksesta
Leikkipostimerkki:
Arpajaisten palkintoluettelo:
Palkintoluettelon kohde 1, 1860 isohampainen 5kop, läviste I, tummanvioletinsininen, 1 lyhyt hammas (palkinnon saajalta merkki puuttuikin) :
”Eurolla”: