10.12.2014

Seuran puheenjohtaja Kari Salonen avasi pikkujoulukokouksen. Hän ilmoitti Hämeenlinnan kerhon Tavastforum-tiedoituslehden ilmestyneen. Halukkaille lukijoille oli mielenkiintoinen lukupaketti saatavilla.

Ahti Paavola muistutti Hämeenlinnan Torpalla 17.1.2015 pidettävästä myynti- ja huutokauppatapahtumasta.

Kari Salonen esitteli Tampereen Filatelistiseuran vuosiohjelman 2015. Esitelmiä on yksi enemmän kuin ns. normivuonna. Mielenkiintoinen ohjelma on luvassa. Vierailupäivät tamperelaisten Turkuun ja turkulaisten Tampereelle ovat vielä auki. Kevään ensimmäinen kokous on 7.1.2015. Puheenjohtaja kertoi vielä kirjamessujen yhteydessä Helsingissä tapahtuneen Stamp Forum 2014 näyttelyn Tampereen Filatelistiseuran jäsenten menestyksestä. Kari Salonen muistutti myös Postimuseon ystävien pikkujoulutilaisuudesta 17.12.2014 Hämeenlinnassa. Tampereen Filatelistiseuran jäsenet pääsevät mukaan, ilmoittautuminen puheenjohtajalle.

Hannu Vetola kertoi seuraavana päivänä päättyvästä huutokaupasta. Seuraavaan huutokauppaan tarkoitetut kohteet toimitettava vuoden loppuun mennessä.

Tampereen Filatelistiseura tarjosi jäsenilleen jouluglögin. Puheenjohtaja toivoi kaikille hyvää joulua ja uutta vuotta.

Jarkko Leppänen piti esitelmän aiheesta ” Vihtori Anttilan kesämatka Suomeen”. Vihtori Anttila syntyi Turussa 1846, kävi koulun Tampereella, valmistui vaatturiksi Jyväskylässä, perusti hyvin menestyvän vaatturiliikkeen Helsinkiin ja muutti serkun houkuttelemana New Yorkiin. Siellä hän perusti vaatturiliikkeen, avioitui, sai kaksi poikaa ja tutustui Thomas Edisoniin. Sijoitettuaan rahojaan sähköyhtiöön tuli Vihtori Anttilasta varakas mies. Vuonna 1908 Vihtori Anttila teki 160 päivää kestävän kesämatkan Suomessa. Vihtori kirjoitti seikkaperäisen päiväkirjan Suomessa vietetystä ajastaan. Näiden kirjoitusten pohjalta ilmestyi kirja, johon Jarkko Leppänen oli tutustunut. Usean vuoden ajan Leppänen kertoi keränneensä postikortteja, jotka liittyivät Vihtorin matkaan ympäri Suomen.

Vihtorin matka Suomessa alkoi toukokuussa 1908 Hangosta. Hangon ja Helsingin Kaivopuiston kylpylöiden kautta saimme tutustua postikorttien kautta Vaasan Pankin Helsingin sivukonttoriin, Korkeasaareen, kansallisteatteriin, Nikolain kirkkoon, purjehdusseuran paviljonkiin, Kirurgiseen sairaalaan, Oy Agros AB toimitaloon Mikonkadulla sekä Helsingin kaupungin tulliin. Vihtori kulki laivalla Porvooseen ja tapasi siellä tuomiorovastin. Junamatka Hämeenlinnaan toi Vihtorin Aulangolle Karlbergin linnaan, joka myöhemmin on palanut. Vihtori saapui Tampereelle aurinkoisena päivänä 2.6.1908. Hän tutustui Pyynikin lisäksi Tampereen kaupungin Kaunistuskomiteaan, joka piti huolta mm. puistoista. Vihtori totesi kaupunkikuvan muuttuneen lapsuuden ajoistaan! Matalien puutalojen tilalle oli rakennettu kerrostaloja. Tampereen pääkaduksi oli muodostunut Hämeenkatu Kauppakadun sijaan. Vihtorin matka jatkui Karkun kautta Hämeenkyröön, jossa hän serkkunsa luona oleili pitkään ja nautti mm. savusaunasta. Keuruun, Mikkelin ja Kotkan kautta Vihtori purjehti Saimaan kanavalla ja kävi 8.8.1908 Viipurissa. 10.8 1908 Vihtori ihaili vielä silloin vapaana kuohuvaa Imatran koskea. Savonlinnan monipuolisessa kylpylässä Vihtori oli muutaman päivän ja saapui Kuopioon 22.8.1908, jonne oli juuri valmistunut jugend-tyylinen kauppahalli. Vihtorin eräs suosikki matkallaan oli Aavasaksa, jonne hän saapui 4.9.1908. Vihtorin mieleen painuivat auringonlaskut ja ruska-ajan värit. Vihtori matkusti Rovaniemen markkinoille ja tapasi siellä Nätti-Jussin. Tavattuaan Oulun pormestarin 13.9.1908 Vihtori matkusti Raahen kautta Vaasaan. Lappväärtissä oli kruunuhäät 26.9.1908. Palon jälkeen uudelleen rakennetun Porin jälkeen Vihtorin matka suuntautui Turkuun. 14.10.1908 Vihtori matkusti junalla Hankoon palatakseen takaisin New Yorkiin. Päiväkirjan mukaan Vihtori Anttila oli kesämatkallaan Suomeen nähnyt kaunista luontoa ja kokenut luonnonrauhaa.

Jarkko Leppäsellä oli laaja, monipuolinen, matkanaikainen ja kohteisiin liittyvä korttikokoelma, joka hyvin sai esitelmän kuulijan ja korttien näkijän eläytymään Vihtorin matkaan Suomessa. Tämä korttien värimaailma sai filatelistit antamaan Jarkko Leppäselle ansaitut aplodit. Läsnäolijoilla oli mahdollisuus tutustua postikortteihin esitelmän jälkeen.

Hienon esityksen jälkeen oli arpajaiset ja huutokauppa.

Keijo Kivimäki