Tampereen Filatelistiseuran kokous 28.11.2018
Puheenjohtaja Juha Valtonen avasi kokouksen ja toivotti vieraamme Helsingin Filatelistiseuran puheenjohtajan Jouko Mattilan ja Filatelistiliiton edustajan Seppo Salosen tervetulleeksi kokoukseemme. Jouko Mattila jakoi Suomen postimerkkilehden juuri ilmestyneen numeron halukkaille ja kertoi, että ensi vuodeksi seuran jäsenet saavat lehden erikoishintaan. Seppo Salonen kertoi postin tulevista toimista, jotka eivät miellytä filatelisteja. Siksi Filatelistiliitto tulee vierailemaan postin ylimmän johdon luona. Aiempien keskustelujen aiheena on ollut postin huonolaatuiset leimaukset filatelistien näkökulmasta katsottuna. Keskustelun aiheena on nyt muun muassa postimerkkien käytön kielto postipaketeissa? Hän kysyi myös kuulijoilta, olisiko muita ajankohtaisia aiheita, joista pitäisi keskustella postin johdon kanssa?
Kun seuramme jäsenet täyttävät vuosia, muistaa seura heitä perinteisellä onnittelukortilla. Rauli Aalto saavuttaa 60-vuotta ja Tuomo Pälviranta 75-vuotta. Onnittelut heille!
Hannu Vetola kertoi, että HTO-huutokaupat päättyvät huomenna ja uuden, kevään huutokaupan myyntikohteet tulee jättää vuoden loppuun mennessä. Päättyvän huutokaupan kohteet voi hakea myymälästä 7. – 21.12. välisenä aikana, minkä jälkeen kohteet postitetaan.
Kokoelmarakennuskurssi tullaan järjestämään Tampereella vuoden vaihteen jälkeen. Ilmoittautumislista kiersi ja halukkaita oli riittävästi tulossa. Kiitos Jarkko Leppäsen aktiivisuuden. Jouko Mattilan mukaan Suomen Postimerkkilehti tulee julkaisemaan aiheesta vielä keväällä kirjoitussarjan. Filatelisti-lehdessä oli jo lyhyt kirjoitus aiheesta.
Seppo Salonen kertoi, että Filatelistiliitto on julkaissut luettelon esitelmänpitäjistä. Kari Salosen mukaan lähes kaikki listalla olevat ovat esitelmöineet Tampereella. Loput listalla olevat toivottavasti pääsevät tulemaan sopivana aikana esittämään innokkaille tamperelaisille kuulijoille harkitun otoksen omasta aiheestaan! Salissa virisi keskustelu esitelmien merkityksestä jäsenistölle. Todettiin hyvin monen puheessa, että esitelmät ovat kerhoillan suola, olipa keräilyalue mikä tahansa. Tärkeänä pidettiin, että esitelmä sisällöstä huolimatta ei ylitä 45 minuuttia.
Kari Salonen oli entisenä pitkäaikaisena seuramme puheenjohtajana kerännyt hallituksen toivomuksesta vuoden 2019 tulevat tapahtumat aikajanalle. Ensimmäinen kokous on 9.1.2019 ja 23.1. kuulemme Kai Varsio esitelmän aiheesta ”Altavastaajasta tekovoimaksi”. Kokoukset jatkuvat kahden viikon välein. Syksyn 2019 ohjelma on vielä tekeillä, mutta syksyllä on seuran jäsenten 100-vuotisjuhla, jossa voi olla mukana myös puoliso tai sopiva seuralainen. Syksyllä on myös TamCollect-näyttely ja turkulaisten vierailu. Ohjelmaa tulee riittämään ja siksi Kari Salonen kysyi on 100-vuotisjuhlan ajankohtaa? Kokousväki piti hyvänä aloittaa syyskausi omalla 100-vuotisjuhlallamme.. Puheenjohtaja Juha Valtonen esitti ajaksi 31.8.2019, minkä paikalla olijat hyväksyivät lähes ilman soraääniä. Paikkaa ollaan vielä hakemassa.
Jukka Kaivanto kertoi kevään postimerkkinäyttelyn 12. – 14.4.2019 ennakkomarkkinoinnin sujumisesta. Kauppiaita on jo ilmoittautunut hyvin. Juha Aerikkala kertoi seuran nettisivujen käytöstä ja toivoi käyttäjiltä kokemuksiin perustuvia uusia ideoita sivuston kehittämiseksi. Hän kertoi, että Suomen Filatelistiseura kehittää myös omia nettisivujaan ja sen paikalla olleet Suomen Filatelistiseuran jäsenet toivoivat saavansa kerholtamme tietoa kokemuksistamme uudesta sivustostamme. Mielellämme olemme auttamassa ystäviä! Juha Valtonen kertoi myös Suomen Filateliapalvelun huutokaupasta, joka päättyy perjantaina. Tarjolla on Zeppelin virhepainamamerkki. Kevään huutokauppa on 8.-9.3. Naantalissa ja sinne Valtosen mukaan tullee Tatu Untinen järjestää yhteismatka.
Postimerkkipäivää vietämme 11.2.2019 joko pääpostilla tai Sokoksella.
Illan havainnoitsijaksi ilmoittautui Hannu Elo ja kertoi aiheesta ”Suojarei`itteet”. Varhaisimmat suojarei- itteet ovat tehty Englannissa vuonna 1868 ja niiden tarkoitus oli estää postimerkkien väärinkäyttö erityisesti firmapostituksissa.
Ulkolaisia erilaisia rei`itteitä on ollut käytössä paljon: Englannissa 20.000 erilaista, Saksassa noin 14.000, USA:ssa noin 6.000, Ranskassa noin 3.000, Itävallassa noin 1.800, Belgiassa noin 1.300, Tanskassa noin 1.050, Ruotsissa noin 160 ja Norjassa noin 100 . Suomessa rei`itteitä on ollut 11 kpl. Hannu esitteli vanhoja rei`itettyjä englantilaisia merkkejä vuodelta 1871 ja 1874. Englannissa ja Tanskassa on rei`itetty merkkejä hyvinkin myöhään 1950-luvulla. Saksassa rei`itetyt merkit 1880-luvulta ovat harvinaisia ja yleisiä 1900 – 1930-luvulla. Harvinaiset ovat kalliimpia luonnollisesti. Keski-Euroopassa pidetään rei`itettyjä merkkejä halvempina kuin normaaleja merkkejä, koska niitä on siellä runsaasti verrattuna Suomeen. Rei`ityskuviot voivat olla hyvin erilaisia aiheeltaan. Reikien määrä voi olla jopa yli 90 kappaletta kuviossa. Hannu Elo esitteli laajan skaalan kauniita eri aiheisia rei`ityskuvioita.
Havainnoitsija Hannu Elo kertoi, että rei`ityksiä käytettiin myös muualla kuin filateelisessa tarkoituksessa, muun muassa lennätin ja telegrammikäytössä, jolloin saatettiin rei`ittää pelkästään vain lomakkeen merkitön kohta.
Värifilmien kehityksen ja kuvien takaisin lähettämisen kontrollina on käytetty lähetyksissä myös rei`itteitä. Moskovassa käytettiin 1900-luvun alussa stamp killer-toimintaa, jossa pakettien arvomäärältään korkeat merkit rei`itettiin uudelleen käytön ehkäisemiseksi. Leimasimessa saattoi olla myös rei`itystoiminto, jolloin koko lähetykseen tuli rei`ät.
Seuran jäsenet saivat erinomaisen tietopaketin, jota ei oltu osattu odottaa. Kiitokset Hannu Elolle pyyteettömästä mielenkiintoisen tiedon jakamisesta.
Ilta päättyi arpajaisiin ja huutokauppaan.
Keijo Kivimäki
Seuran jäsenten ottamia kuvia 28.11.2018 kokouksesta. Keijon yllä mainitsema lehti, rei’itteistä kuvia (2), pari osallistujien havaintoa (neljä kuvaa) ja arpajaisluettelo: